Bogoslovno sjemenište

Papa u Rijeci i našoj bogosloviji

Prilikom trećeg Apostolskog pohoda Hrvatskoj i stotog apostolskog putovanja, papa Ivan Pavao II., od 5. do 9. Lipnja 2003., papa je boravio u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci. U Rijeku je doputovao katamaranom „Judita“ iz Omišlja na Krku, što je bilo prvi put da putuje brodom na apostolskom putovanju. U Sjemeništu mu je uređen stan, kao i privatna kapela. Kapela i stan su se nalazili na II. katu Sjemeništa.
Papu je u Rijeci dočekao riječki nadbiskup preuzv.g. Ivan Devčić, te gradonačelnik Vojko Obersnel. U Sjemeništu ga je posjetio i tadašnji Hrvatski Predsjednik Stjepan Mesić.

Jedan od najvećih blagdana, Duhove, Papa je proslavio u gradu Rijeci, na Delti, svečanim euharistijskim slavljem te molitvom Angelusa u podne. Na toj proslavi okupilo se oko 120.000 vjernika od kojih su neki bili i iz susjednih država – Italije, Slovenije, Mađarske i drugih.
Papa se na misi posebno obratio obiteljima riječima utjehe te je cijelom hrvatskom narodu poručio: “Budite narod nade!”
Toga dana u poslijepodnevnim satima Papa je nakratko u privatni posjet primio premijera Ivicu Račana a nakon toga se uputio kao hodočasnik u svetište Majke Božje na Trsatu gdje je izrekao posebno dirljive riječi: “Nadam se da će me se Gospa Trsatska sjetiti i nakon smrti”. Time je pokazao svoju predanost Majci Božjoj ali i stoljetnu odanost Hrvata prema Mariji.

Neizbrisive ostaju njegove riječi koje je rekao na kraju svog trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj: “Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se vaših patnji uzrokovanih ratom, što su još vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvome životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je međutim tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane. Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska Bog te blagoslovio!”
Papin stan i danas je ostao u stanju u kojem je u njemu boravio njegov časni stanar. U stanu se nalazi misnica te kalež i patena, koje je papa koristio na Svetoj Misi na Duhove koju je služio na Delti, 8.6.2003.

Posjeti papinoj sobi mogući su uz prethodnu najavu.

Like this Article? Share it!

Komentari su zatvoreni.