Novi đakoni – simbol ljubavi i služenja

Mato Berišić i Nikola Gajić, dvojica bogoslova Riječke nadbiskupije, nakon petogodišnje teološko-bogoslovske formacije zaređeni su za đakone 14. listopada 2012. u župi sv Mihovila na Jelenju.

Svečano euharistijsko slavlje održano je uz prisustvo članova obitelji ređenika, brojnih svećenika te mnogih vjernika s njihovih župa kojih su ih pratili molitvama i podrškom svih ovih godina. Nadbiskup Ivan Devčić, zareditelj, poručio im je da su đakon oduvijek  simbol ljubavi i služenja rekavši: „To znači, dragi ređenici, da ste pozvani brinuti o svima onima kojima iz bilo kojeg razloga nedostaje kruha za tijelo, a takvih je danas doista mnogo. Zato je karitas posebno povezan s pozivom đakona u zajednici. Nemojte to zaboraviti ni dok ste đakoni ni kad jednog dana postanete svećenicima. Uvijek imajte na pameti Isusove riječi: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 26, 40). U siromahu gledajte samog Krista!“

Služba đakona još od vremena Pracrkve povezana je sa služenjem jer su apostoli uvidjeli da je potrebitih mnogo, te je prva zajednica izabrala sedam mudrih muževa na dobrom glasu da budu đakoni, kako već čitamo u Djelima apostolskim. I danas đakoni pomažu u svakodnevnom služenju, a osim toga pozvani su naviještati Riječ Božju i pomagati prezbiteriju i biskupu.

Vlč. Mato Berišić svoj hod prema svećeništvu nastavlja na župi sv. Mihovila na Jelenju, vlč. Nikola Gajić na župi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici.

Galerija

[fbphotos id=219280778223665]