Vijesti

Dani otvorenih vrata riječke bogoslovije

Bogoslovno sjemenište „Ivana Pavla II.“ Rijeka ugostilo je sedmoricu mladića iz Zadarske nadbiskupije, sjemeništarce, srednjoškolce i studente,  a vodio ih je duhovnik zadarskog sjemeništa Stanislav Wielinski. Pristigli su u petak 14. ožujka u popodnevnim satima i odmah se priključili bogoslovima na križnom putu u bogoslovskoj kapeli. Nakon mise i večere uslijedilo je upoznavanje. U tom upoznavanju neki bogoslovi ispričali su svoja svjedočanstva, a samim time su se i mladići otvorili i otkrili svoje namjere dolaska u bogosloviju.

Subota je protekla u znaku razgledavanja Rijeke. Najprije smo posjetili sestre Presvetog Srca Isusova u Pomeriju. Dočekala nas je uvijek dobro raspoložena sestra Dobroslava koja nas je provela samostanom i približila nam život riječke Majke, kao i pojasnila karizmu Družbe. Nakon toga spustili smo se do još jednog u nizu budućeg sveca Rijeke: fra Ante Tomičića; točnije u kapucinsku crkvu gdje nas je ugostio fra Ivica Petenjak, župnik, govoreći nam o tome najpoznatijem riječkom sakristanu sveta života. U katedrali sv. Vida je rektor katedrale msgr. Linić prepričao događaj o čudotvornom raspelu i nastanku same katedrale. Vrhunac dana bio je na malonogometnoj utakmici gdje su dečki navijali za bogoslove koji igraju katoličku ligu, a dojmove smo kasnije međusobno pretresali na popularnom Korzu. U večernjim satima imali smo radionicu koja je trebala otkriti smisao i cilj našega života. Tu je zablistalo povjerenje ove mlade ekipe, kako u nas bogoslove, tako i jedni u druge.

Zadnji dan njihova boravka je bila nedjelja. Vidjelo se da im odlazak teško pada, da bi barem još koji dan ostali s nama, a i oni su nama prirasli srcu. Pa ipak, rastanku je došao čas  te smo prije samog povratka obišli trsatsko svetište i zahvalili Majci Božjoj na predivnom i blagoslovljenom susretu, s molitvama da jednog dana zajedno oremo njivu Gospodnju.

Saša Malović

Galerija:

[fbphotos id=305875952897480]