Kongres bogoslova 2014.,  Nekategorizirano

Najava susreta bogoslova 2014.

V. kongres bogoslova hrvatskog govornog područja u Rijeci

2. – 4. svibnja 2014.

Nije to riječ, a ni govor nije, nije ni glas što se može čuti, al’ po zemlji razliježe se jeka, riječi sve do nakraj svijeta sežu. (Ps 19, 4-5)

Krist je došao otkupiti čovjeka. Učinio je to svojom mukom, smrću i uskrsnućem, no svojoj je Crkvi, tj. svojim učenicima ostavio zadaću da nastave njegovo djelo spasenja. Ispunjeni Duhom Svetim, učenici su izgarali za Riječ Božju, i Kristova poruka ljubavi, spasenja i otkupljenja osvojila je svijet, a osvaja ga i danas.

I danas Krist odabire nove učenike. Budi njihova srca iz duhovnog drijemeža i pozva ih da ostave svoje lađe, sve poslove, zacrtane ciljeve, skupljeno bogatstvo i da slijede Njega koji je Put, Istina i Život. A ti ljudi, posve obični, koji se ni po čemu ne ističu od ostalih, baš poput Marije osluškuju Gospodinov poziv i odgovaraju na njega svojim „Da“.

Isto je danas i u Hrvatskoj. Mladići i djevojke, muškarci i žene odazivaju se na Kristov poziv da ga slijede te „izučavaju zanat“, približavaju se Bogu i intenzivnije se spremaju u bogoslovijama, novicijatima i postulaturama da rade u vinogradu Gospodnjem. A poučeni primjerom prve Crkve susreću se, zajednički mole i iščekuju Duha Branitelja da ostvare svoje poslanje u svijetu.

Zato je i Rijeka početkom svibnja 2014. godine domaćin velikog događanja: četiristo bogoslova hrvatskog govornog područja susreću se u gradu „koji teče“ da bi zajednički stali pred Onoga koji ih je pozvao u svoju službu, da bi učvrstili svoja zvanja međusobnim svjedočanstvom i potaknuli jedni druge na bolji i dublji susret s uskrslim Kristom!

Od Đakova do Splita, od Pule do Sarajeva; od 2. do 4. svibnja ove godine srce hrvatske Crkve kucat će u Rijeci, središtu različitih kultura i modernih strujanja, i tako udariti pečat na svoje poslanje Isusovim riječima:

 „Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju!“ (Mk 16, 15)