Vijesti

Bogoslovski izlet u Austriju i Njemačku

Kao i svake godine, tako i ove, bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ organizirali su zajedno sa svojim poglavarima studijsko putovanje. Za svoju destinaciju odabrali smo Salzburg, München, Altötting i Marktl am Inn. U četvrtak, 15. svibnja, krenuli smo prema Salzburgu u samostan misionara Srca Isusova, čiji je redovnik i naš vicerektor     p. Marko Stipetić.

Po dolasku u Salzburg dočekao nas je provincijal p. Andreas Steiner koji nas je srdačno pozdravio i ugostio. Naša nas je znatiželja poticala na istraživanje: puni oduševljenja prolazili smo Mozartovim rodnim gradom i razgledali brojne crkve, napose katedralu, dvorište benediktinske opatije i crkvu, Mirabellgraten – predivne vrtove koje je dao urediti nadbiskup Leopoldo, rodnu kuću genijalnog Mozarta i druge znamenitosti ovog baroknog austrijskog bisera. Navečer smo slavili svetu misu u samostanskoj crkvi, a uslijedilo je upoznavanje s ostalim redovnicima MSC-a koji su nam predstavili bogatu povijest i djelovanje njihovog reda.

Drugoga dana putovanja posjetili smo glavni grad savezne pokrajine Bavarske – München. Tamo smo upoznali bogatu gradsku baštinu: predivne crkve, katedralu u kojoj je stolovao papa emeritus Benedikt XVI. kao münchenski nadbiskup, grob bl. p. Ruperta Mayera, pionira gradskog apostolata, Maienplatz na kojem se nalazi Gradska vijećnica i mnoge druge znamenitosti koje ovaj grad s bogatom prošlošću nudi svakome koji ga posjeti. Po povratku u Salzburg slavili smo svetu misu u crkvi sv. Andrije s našim dragim Hrvatima koji tamo i žive, a tamošnje mlade Hrvate imali smo priliku pobliže upoznati na vjeronaučnoj tribini kada su i trojica  bogoslova posvjedočili o svome pozivu, tj. zašto su odlučili slijediti Krista.

Treći dan našega boravka u Austriji i Njemačkoj, posjetili smo marijansko svetište u  Altöttingu na samoj granici Austrije i Njemačke. Posebnost Altöttinga je crni kip Blažene Djevice Marije pred kojim smo gromko zapjevali „Zdravo djevo, kraljice Hrvata“. Međutim, ubrzo nas je put nanio u obližnji gradić Marktl am Inn, mjesto u kojem je rodna kuća pape emeritusa Benedikta XVI. Papa je u istom gradu na sam Uskrs 1927. kršten u župnoj crkvi. Prilikom posjeta njegovoj rodnoj kući pogledali smo kratki film o njegovom životu te obišli kuću; posebno su upečatljive bile prostorije u kojima se rodio, živio i odrastao, kao neki od njegovih osobnih predmeta. Večer smo okrunili druženjem s redovnicima MSC-a kojima smo od srca zahvalili na gostoprimstvu i zapjevali im nekoliko naših hrvatskih pjesama koje su oni s oduševljenjem i radošću slušali i neprestano tražili „bis“.

Sutradan, u nedjelju, krenuli smo prema Hrvatskoj zadovoljni viđenim i proživljenim. Iako je putovanje trajalo svega nekoliko dana, mogli smo osjetiti što znači „sentire cum Ecclesia“, a i bogata iskustva misionara Srca Isusova bilo je zanimljivo slušati i time „razbuđivati“ vlastiti poziv. Ukazali su nam da svećenik treba biti svestran, hrabar i širokih horizonata kako bi služio braći ljudima. I naš je povratak bio usmjeren prema tome cilju.

Mišel Grgurić


GALERIJA:

[fbphotos id=321290664689342]