Kongres bogoslova 2014.

Na putu s Uskrslim

Jedna od tipičnih ljudskih osobina jest socijalizacija i druženje pojedinca s drugim ljudima. Čovjek bez toga ne može. Sam Isus nam u vrh uvjeta za ljudsku sreću stavlja ljubav prema bližnjemu kao prema samima sebi. Tako me i V. kongres bogoslova podsjetio baš na te Isusove riječi, a još me više zaintrigiralo nedjeljno evanđelje učeničkog odlaska u Emaus. Razmišljajući, zaključio sam da je susret bogoslova hrvatskog govornog područja bio produbljivanje međusobnih odnosa na zajedničkom putu prema svećeništvu, kao i pobliže otkrivanje Božje slike u nama i među nama.

Bogoslovi Sarajeva, Đakova, Zagreba, Pule, Splita, Rijeke i drugih manjih sredina Hrvatske i BiH  pustili su iza sebe svoje svakodnevice, uhodanosti, razočaranja, pokoji teži ili nezanimljiv ispit i od 2. do 4. svibnja 2014. bili su gosti grada „koji teče“. Putem su pretresali što se to događalo u njihovim bogoslovijama i zašto su uopće krenuli u Rijeku. Isusa su susreli najprije za euharistijskim stolom u katedrali sv. Vida na svečanoj misi. U prigodnoj propovijedi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić uputio je svećeničkim kandidatima poruku kako je zadaća bogoslova suobličavati se Kristovom čovještvu, jer samo tako možemo biti ispunjeni Njegovim božanstvom, a to postižemo razmatrajući Božju riječ. Nadbiskup je istaknuo i kako je svećenička služba ona koja nailazi na otpor u svijetu, ali kako je svećenikova snaga u Božjoj riječi i euharistiji. Tu snagu crpi da bi mogao ljubiti svoj narod, povjerenu mu zajednicu, a narod vapi za svetim svećenicima.

Ručak u auli Ivana Pavla II. bio je prava okrjepa bogoslovima – sportašima prije njihovih aktivnosti, a ostali su mogli bolje upoznati Rijeku obilaskom. Slijedila je zajednička večernja i tada su budući svećenici ispunili trsatsko svetište, a molitvu je predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijal provincije sv. Ćirila i Metoda. Drugi vrhunac susreta bio je na svečanoj večeri u prostorima studentskog restorana na Trsatu gdje su se sve bogoslovije predstavile tijekom raspjevane večeri. Nastupali su i bogoslovi i odgojitelji. Sljedeći dan, u nedjelju, oko tristo i pedeset bogoslova bilo je gostima na župnim misama u župama – domaćinima. Bila je to prilika za susret s vjernicima i svjedočenje o duhovnom pozivu. Kongres je zaključen posjetom Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ gdje je Papa boravio pet dana prilikom trećeg posjeta Hrvatskoj.

U evanđelju o Emausu implicitno je rečeno kako je Isusa i učenike netko ugostio. Tako su i hrvatski bogoslovi bili gosti brojnih obitelji koje su nesebično pružile ruku budućnosti Crkve u Hrvata i otvorili im vrata svojih domova tijekom tih nekoliko dana. Pa ipak, učenici su se nakon susreta s Uskrslim odmah vratili u Jeruzalem svjedočiti što su vidjeli i čuli, a tako i ovi ljubljeni Isusovi učenici: njihov povratak u matične bogoslovije bit će novi polet za njih same, kao i za njihove bližnje jer samo istinsko traženje Gospodina i predanje u molitvi vode do susreta s Njime!

Laurent Kružić, bogoslov

Bogoslovno sjemenište „Ivan Pavao II.“ Rijeka