Vijesti

Duhovsko bdijenje u riječkoj katedrali

Povjerenstvo za pastoral mladih i zajednice mladih Riječke nadbiskupije organizirale su u riječkoj katedrali sv. Vida duhovsko bdijenje za mlade 7. lipnja 2014. godine na kojemu su sudjelovali i bogoslovi riječke bogoslovije.

Prvi dio bdijenja predvodio je povjerenik za mlade i studentski kapelan vlč. Velimir Martinović, a animirala je Zajednica Krista Kralja. Vlč. Martinović je u svojoj katehezi istaknuo tko je to Duh Sveti, a tko je Crkva i u kakvom su oni međusobnom odnosu. Vrhunac prvog dijela bdijenja bilo je čitanje meditacija o sedam darova Duha Svetoga koje su napisali članovi zajednica, a svaka je zajednica nakon pročitane meditacije ispred oltara postavila unikatnu svijeću koja simbolizira i samu zajednicu, ali i pojedini dar Duha Svetoga.

Na drugom dijelu bdijenja održana je sveta misa koju je animirao bend „Assunta“, a predvodio preč. Mario Gerić, dekan Prvostolnog dekanata i Nadbiskupov izaslanik, uz koncelebraciju nekolicine riječkih svećenika. Predslavitelj je u propovijedi rekao kako danas osobito mladi trebaju Duha Svetoga kako bi plovili na olujnom moru života. Duh nas sve potiče na život u Crkvi, primanje sakramenata u kojima on djeluje na nevidljiv način,  sve kako bismo „dobar boj bili i vijenac slave zaslužili“.

Ispunjena riječka katedrala bila je slika Crkve u Rijeci. Crkva je zajednica, koju nosi elan mladih, a njome upravlja mudrost iskusnih, a svi su vođeni Duhom Božjim jer: „Duše Sveti, bez božanstva tvojega, čovjek je bez ičega…“ Tako i riječka Crkva živi u Duhu i svjedoči o Uskrslome koji je među nama, ali i koji dolazi na posljednju žetvu.

Laurent Kružić


GALERIJA:

[fbphotos id=331922416959500]