Vijesti

Duhovna obnova 23.-24. 01. 2015.

U vrijeme pred ispite obavili smo još jednu duhovnu obnovu koju je predvodio svećenik zagrebačke biskupije, rektor maloga sjemeništa na Šalati, vlč. Domagoj Matošević. U uvodnom nagovoru voditelj je naglasio važnost prijateljevanja sa Svetim Pismom. Progovorio je o važnosti prepoznavanja onih talenata koje je Bog svakome darovao i predočio konkretne primjere svetaca i posvećenih osoba koje i danas žive prepoznajući kako Bog one talente koje osoba ima, sve dalje i dalje razvija i umnaža za dobrobit i spasenje bližnjega.

”Bog vam je dao talente preko kojih želi činiti velika djela.”  

Koristeći ulomak iz Mt evanđelja koji govori o Tri Kralja potaknuo nas je da promislimo koje talente ja imam? ”Imaš nešto što je tvoje, jedinstveno.” U pripremi za ispovijed, voditelj je izabrao biblijski tekst koji opisuje susret Isusa i gubavca i kroz tu sliku progovorio o ljepoti Božje ljubavi i suosjećanja dobroga Boga prema grešnicima i u svakoj potrebi duše i tijela. Po sakramentima se očituje veličina Božjega praštanja i brige za čovjeka. U drugom nagovoru pogled je bio usmjeren na poziv Mojsija i njegovih 5 izgovora da se ne odazove Božjem pozivu. Mojsije vidje patnje svoga naroda i Bog je vidio patnje svoga naroda i bilo je potrebno djelovati. Progovorio je o ”svetom nezadovoljstvu” i potrebi molitve za njega. ”Bože, što ja uz tvoju pomoć mogu napraviti? Gdje Gospodin želi učiniti nešto preko tebe? ” Dalje je naglasio:

”Mi ne možemo živjeti s Bogom ako se ne oslonimo na njega. Mi neprestano upoznajemo Boga. Treba prihvatiti da će nas mnogi odbijati. Možemo li prihvatiti da nas neće svi razumjeti? Kroz svoje siromaštvo i nesposobnost su sveci govorili. Kroz pet izlika Bog uvjerava Mojsija ali i nas. Dijete moje ti to možeš ali samnom!”

U završnom ugodnom razgovoru svaki bogoslov je pročitao svoje talente i tako podijelio sa svima ljepotu Božje velikodušnosti kada dijeli talente. Kroz neka pitanja naših pitomaca razgovarali smo i o nekim problemima koji su prisutni kao i o izazovima. Voditelj je progovorio i o svome putu prema svećeništvu i posvjedočio kako Bog zaista djeluje i neprestano iznenađuje.

”Ne trebamo sve znati, dopustimo da nas Bog iznenadi.”

Duhovno smo se obnovili i krećemo u nove pobjede na ispitima.


GALERIJA:

 

Response code is 404