Vijesti

Bogoslov Mišel Grgurić primio akolitat

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović je u nedjelju 15.03.2015. u koncelebraciji župnika vlč.Stjepana Zebe predvodio svečano euharistijsko slavlje u župi sv. Jurja mučenika u Korenici tijekom kojeg  je  među kandidata za sveti red đakonata i prezbiterata Gospićko-senjske biskupije primio bogoslova Peru Jurčevića (IV. godina), iz Cvitovića, te podijelio službu akolitata bogoslovu Mišelu Grguriću (V. godina) iz Korenice.

U homiliji je biskup naglasio važnost i smisao križa u našemu životu, ali ne bilo kojega križa, već križa Gospodnjega. „Razni su križevi na našemu životnom putu, ali bez Gospodina na tom križu mi ne možemo ići naprijed“. Naglasio je biskup i važnost i ulogu obitelji, ali i cjele župne zajednice pri nošenju tih križeva. „Kao što je i Konstantin pobjedio u znaku križa i mi trebamo slijediti taj križ i ići za Gospodinom. Kada ulazimo u crkvu trebamo zaboraviti ono svjetovno i sudjelovati u onom božanskom. Roditelji trebaju podučavati svoju djecu o onome što se događa u crkvi i kako treba sudjelovati“. Govoreći o kandidatima biskup je rekao kako se oni ovim službama približavaju primanju najprije svećeničkog reda u prvom stupnju, đakonata, a potom i prezbiterata. Akolit je služitelj oltara i postavlja se za pomoć svećeniku i đakonu. Njegova je glavna zadaća pripraviti oltar i sveto posuđe te, i ako je potrebno, vjernicima dijeliti euharistiju, čiji je izvanredni služitelj. Službu akolite, kao i službu lektora – čitača, podjeljuje biskup, redovito bogoslovima u godini pripreme za đakonsko ređenje, ali i drugim kandidatima koji služe ili se pripremaju za služenje Crkvi. Biskup je izrazio i svoje zadovoljstvo s velikom prisutnošću vjernika na nedjeljnoj svetoj misi u Korenici, ali i pripremom za tu svetu misu kao i molitvama za duhovna zvanja iz kojih su se rodila brojna zvanja kojima se župa ponosi.

Na koncu svete mise su biskup i župnik čestitali Mišelu i Peri na službi, te njihovim obiteljima koji su im podrška i glavni oslonac, da budu svjesni kako postavljanjem u službe postaju još vidljiviji i očitiji znak vjernom Božjem narodu na službu Gospodinu.


 

GALERIJA:

Response code is 404