Đakonsko ređenje vlč. Marka Gregića

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Krajem prvog tjedna po početku nove akademske godine obilježili smo važan događaj za našu bogoslovsku zajednicu, za Riječku nadbiskupiju, ali i za cijelu Crkvu. U subotu, 8. listopada, po rukama mons. dr. Ivana Devčića, naš subrat, bogoslov Marko Gregić, zaređen je za đakona. Đakonsko ređenje bilo je u župnoj crkvi svetog Romualda i Svih Svetih na Kozali koja je nedaleko od naše Bogoslovije – udaljena tek desetak minuta hoda. Crkva je bila popunjena, a dobrim dijelom zahvaljujući Markovim župljanima. Naime, Marko je rodom iz Slavonije, općine Gorjani – mjesto Tomašanci, te su tako dva autobusa župljana stigla na ređenje, zajedno sa Markovom majkom Lidijom, sestrama i rodbinom. Misa s obredom đakonskog ređenja protekla je lijepo i skladno, a uz oca nadbiskupa u koncelebraciji je bilo oko dvadesetak svećenika.

Nakon proziva kandidata za ređenje uslijedila je homilija. U homiliji je otac nadbiskup spomenuo poznate i svete đakone Crkve: svetog Stjepana prvomučenika, svetog Lovru te svetog Dimitrija čiji se spomendan upravo toga dana slavio. Nadbiskup je, nakon što je progovorio o životu svetog Dimitrija, koji je djelovao na području nekadašnje Sirmije (što je nedaleko rodnog kraja našeg ređenika), preporučio ređeniku da ga uzme za uzora i zagovornika u vršenju svoje službe đakona. Približio nam je, nadalje, svetopisamski izvještaj iz Djela apostolskih, postavljanje sedmorice đakona od strane apostola među kojima je bio i sveti Stjepan.

Po završetku homilije, polaganja obećanja te litanijske prošnje uslijedilo je polaganje ruku na ređenika i molitva ređenja. Nakon obreda ređenja vlč. Marko je obukao bijelu štolu na đakonski način i bijelu dalmatiku, liturgijsku odjeću đakona. Poslije primanja evanđelistara te cjelova mira započela je euharistijska služba.

Pri završetku obreda pričesti, svima se obratio vlč. mr. Mario Gerić, župnik župe svetog Romualda i Svih Svetih, a nakon njega je svoju zahvalu izrekao novozaređeni đakon, vlč. Marko Gregić. Dvije djevojčice su vlč. Marku i nadbiskupu Ivanu poklonile bukete cvijeća kao izraz zahvalnosti. Svima se obratio i otac nadbiskup, a prije završnog blagoslova, majka vlč. Marka poklonila je ocu nadbiskupu prigodan dar. Radosno ozračje oko novog đakona nastavili smo u našem Bogoslovnom sjemeništu gdje je bio upriličen ručak za sve goste.

„Ti si sa mnom“ (Ps 23,4) glasi svetopisamski citat kojeg je vlč. Marko odabrao za svoje đakonsko ređenje i stavio ga na svoje spomen-sličice. Neka ovaj citat postane i nama poticaj da nastojimo uvijek biti s Gospodinom – i u životu i kroz molitvu – te da se tu i tamo sjetimo vlč. Marka u svojim molitvama i tako mu pomognemo na njegovom putu služenja Gospodinu. Neka Gospodin blagoslovi njegove putove i pothvate, ali neka izlije svoj blagoslov i na čitav naš hrvatski narod. Markovo ređenje poklopilo se i sa Danom neovisnosti: molimo zato Gospodina u ovom mjesecu listopadu zajedno s Majkom Marijom (moleći krunicu koju su nekoć naši branitelji nosili oko vrata) da pozove u svoju žetvu novih radnika i dade našem hrvatskom narodu mir koji dolazi od zajedništva s Njime.


GALERIJA: