Vijesti

Duhovne vježbe u Krasnom

OAuthException: (#200) Missing Permissions

Nakon ”ljetnog godišnjeg odmora” i povratka u Bogosloviju, krenuli smo u novu formacijsko – akademsku godinu s duhovnim vježbama. Mi stariji bogoslovi smo se dolaskom u Rijeku upoznali s novim rektorom vlč. dr. Mariom Tomljanovićem, dok su se ostali bogoslovi, a to će reći: novi bogoslovi, upoznali i sa ostalim odgojiteljima i bogoslovima.

Duhovne vježbe od 27. rujna do 1. listopada imali smo u Krasnom, mjestašcu nedaleko Senja, i mogu reći da je zaista bilo krasno. Božja prisutnost, svetište Blažene Djevice Marije – blizina Gospe Krasnarske, predivna priroda i lijepo vrijeme pridonijeli su tom ugođaju. Dakako, tome je pridonio i voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski, mons. dr. Ratko Perić koji je izvrsno izvršio svoju službu voditelja vježbi.

Na početku zazvali smo pomoć Duha Svetoga, a biskup Ratko nam je pojasnio da za uspješne duhovne vježbe moraju biti usklađena tri faktora: Duh Božji, ja i voditelj vježbi. Nagovori biskupa Ratka bili su ispunjeni pametnom riječju, srcem i iskustvom, a nosili su naziv: Poruke uskrsloga Krista pojedinim Crkvama. Biskup je, naime, svoje nagovore izvodio i temeljio po novozavjetnoj knjizi Otkrivenja, točnije po 2. i 3. poglavlju u kojima se nalazi sedam pisama Crkvama u Efezu, Smirni, Pergamu, Tijatiri, Sardu, Filadelfiji i Laodiceji. Kako su u tim pismima izražene opomene, upozorenja, pouke, poticaji i pohvale pojedinim starješinama Crkava, biskup je te Bogom nadahnute riječi na vrlo zanimljiv način približio i protumačio nama bogoslovima te ih učinio svojevrsnim ispitom savjesti za svakoga pojedinca.

Otac biskup nam je, nadalje, progovorio o Stepinčevom putu prema kanonizaciji te o životu svetog Leopolda Bogdana Mandića, našeg domaćeg svetca koji je uz svetog Pia iz Pietrelcine zaštitnik Godine Milosrđa. Božje Milosrđe smo pak na najeminentniji način mogli primiti u petak tijekom pokorničkog bogoslužja i svete ispovijedi. Kako se u petak slavio sveti Jeronim, a u subotu sveta Terezija od Djeteta Isusa i Presvetog Lica (oboje su Crkveni naučitelji), biskup nam je u homiliji progovorio o tim velikim svetcima Katoličke Crkve. U subotu su nam se na Misi pridružili hodočasnici Gospi Krasnarskoj.

Sva misna slavlja u svetištu Gospe Krasnarske predvodio je biskup Ratko, osim u srijedu kada je Svetu Misu predvodio mjesni ordinarij, biskup gospićko – senjski, mons. mr. Zdenko Križić, a kroz ove dane posjećivao nas je te slavio Misu s nama i župnik u Krasnom, vlč. Mario Vazgeč.

Što reći za kraj? Hvala svima koji su nam omogućili ove lijepe duhovne vježbe i koji su bili uz nas, a najveća hvala dragom Bogu. Bog nam je mnogo dao u ovim duhovnim vježbama. Molite za nas zagovor Zaručnice Duha Svetoga, Blažene Djevice Marije, da nam čuva milosti koje smo primili i da ustrajemo u njima u ovoj novoj godini.

Ad maiorem Dei gloriam et Beatissimae Virginis Mariae honorem!