Hodočašća i izleti

Hodočašće u Boku Kotorsku (krčki bogoslovi)

Uoči svetkovine Svih Svetih nas petorica krčkih bogoslova sudjelovalo je na biskupijskom hodočašću Krčke biskupije „Putevima hrvatskih svetaca“ od 27. do 30. listopada. Prošli smo Šibenik, Dubrovnik i Boku Kotorsku. Pomolili smo se svetom Nikoli Taveliću u njegovom nacionalnom svetištu u Šibeniku gdje se čuvaju jedine relikvije ovog svetca, njegove sandale; zatim smo se pomolili i svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću u njegovom rodnom mjestu Herceg Novomu gdje je kršten, a častili smo i relikviju tog svetca koja se ondje čuva; pomolili smo se i blaženoj Ozani Kotorskoj i blaženom Graciji iz Mula čija su tijela neraspadnuta i čuvaju se u Kotoru i Mulu. Primili smo blagoslov s relikvijama svetog Vlaha u Dubrovniku, a pohodili smo i marijansko svetište Gospe od Škrpjela na umjetno stvorenom otočiću ispred gradića Perast u Boki Kotorskoj.

Na hodočašću je bilo prekrasno, a ono je bilo zaista veliko: preko 670 hodočasnika u 14 autobusa predvođenih krčkim biskupom, mons. Ivicom Petanjkom, nekoliko svećenika i đakonom. Posjetili smo također šibensku, dubrovačku i kotorsku katedralu; u šibenskoj nas je dočekao i šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić, a kotorski biskup, mons. Ilija Janjić bio je glavni celebrant na svetoj Misi u Herceg Novom.

Ukratko: prirodne ljepote kotorskog kraja i zagovor ovih naših velikana svetosti učinili su naše hodočašće lijepim i posebnim. Bogu hvala!