Događanja u bogosloviji,  Vijesti

Svečani početak nove akademske godine

Nakon duhovnih vježbi koje smo imali u Krasnom, započeli smo s novom akademskom godinom. Predavanja su nam počela već u ponedjeljak, a u utorak 4. listopada, na spomendan velikog svetog Franje Asiškog, slavili smo svečanu Svetu Misu za početak akademske godine. Pjevajući himan Duhu Svetomu kao ulaznu pjesmu u misno slavlje, zazvali smo pomoć i svjetlo Duha Svetoga za nadolazeća predavanja, studij i spremanje ispita.

Svetu Misu je predvodio mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa svim ordinarijima Riječke metropolije: mons. dr. Draženom Kutlešom, mons. dr. Ivicom Petanjkom i mons. mr. Zdenkom Križićem koji je održao homiliju. Kao izaslanik zadarskog nadbiskupa na Misi je bio i don Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Na Svetoj Misi su, naravno, u koncelebraciji bili odgojitelji bogoslovnog sjemeništa i svećenici predavači na Teologiji u Rijeci. Misno slavlje animirala je i pratnjom na orguljama uljepšala mr. art. Andrejka Srdoč Geraci.

U homiliji je biskup Zdenko, među ostalim, rekao da „samo ime bogoslovni fakultet govori da ova ustanova nije samo mjesto na kojem se akumulira nekakvo znanje, teološko znanje, znanje o Bogu, nego i mjesto na kojem se uči slaviti Boga.“ Kako je u čitanju evanđelja bila riječ o Marti i Mariji, Marti koja je posluživala Isusa te Mariji koja ga je pozorno slušala, biskup nam je, komentirajući taj odlomak, kazao: „Isusov učenik ne može birati između Martinog i Marijinog stila života, tj. jedan ili drugi, nego i jedan i drugi.“ te „Povijest Crkve nas uči, ljudi od najveće akcije u navještaju evanđelja bili su upravo najveći kontemplativci. I sveti Franjo čiji blagdan danas slavimo to potvrđuje.“ Biskup je homiliju zaključio riječima Evagrija, duhovnog učitelja iz IV. st.: „Ako si teolog, ti ćeš onda zasigurno i moliti. Ako ti zaista moliš, onda si uistinu teolog.“ te nas time potaknuo na život usklađen sa onime što spoznajemo i što učimo tijekom studija.

Na kraju Mise svima se obratio i vlč. dr. Nikola Vranješ, v. d. predstojnika Teologije u Rijeci, a nadbiskup Ivan je spomenuo kako je ovih dana bio u Španjolskoj na zavjetima naše bivše studentice Teologije, a sada bosonoge karmelićanke s. Silvije Ivančić.

Poslije Mise otišli smo u veliku dvoranu Teologije i uslijedilo je inauguralno predavanje koje je ove godine održao vlč. mr. Tomislav Zečević na temu Vjera u uskrsnuće mrtvih u Prvoj poslanici Korinćanima (1Kor 15). Nakon predavanja oci biskupi, odgojitelji i profesori imali su svoju sjednicu.
Svečani početak je tako iza nas, ali je zato jedna cijela akademska godina još pred nama. No, kako kažu stari latini: Per aspera ad astra. (Preko trnja do zvijezda.) – tako je i nama proći napor studija do uspješnog završetka godine. Neka nam dragi Bog u tome pomogne, a Blažena Djevica Marija, Prijestolje Mudrosti, neka nas prati i vodi.