Događanja u bogosloviji

Mjesečna duhovna obnova – p. Sremić

Kako nam je stalno bdijeti i ustrajati u pozivu, jedna od točki koja nam u tome pomaže je duhovna obnova. Dok su oči i uši naših sunarodnjaka bile usmjerene prema Vukovaru i Škabrnji, u to isto vrijeme mi smo, od petka popodne do subote popodne, imali duhovnu obnovu koju je vodio p. Josip Sremić, DI.

Započeli smo s nagovorom o ljubavi i vrijednosti, o ravnoteži tih dviju komponenti u ljudskom životu i to je bio kao svojevrsni ispit savjesti. Zatim je bila mogućnost za sakrament pomirenja s Bogom. Slavili smo svetu Misu tijekom koje je p. Sremić, osvrnuvši se na ulomak evanđelja, progovorio o Hramu – svi mi tvorimo živi Hram – Crkvu. U večernjim satima imali smo razgovor s voditeljem duhovnih vježbi. P. Sremić nam je progovorio o svojem iskustvu u radu sa sjemeništarcima, mladima, bogoslovima…

I drugoga dana duhovne obnove p. Sremić nam je progovorio kroz nagovore. Bilo je riječi o svećeništvu, o potrebama čovjeka (potrebe za autonomijom, pripadnošću, bliskošću, ljubavlju, vrijednošću …), a sve to nam je p. Sremić znalački predočio i primjerima iz svoga iskustva potkrijepio. Prošavši ovu duhovnu obnovu dolazimo do kraja liturgijske, ali i Svete Godine milosrđa. Svetkovina Krista, Kralja svega stvorenja, priziva nam u svijest istinu da je Kristu sve podloženo, on je Pantokrator, ustali od mrtvih, Bog, Sin vječnog Oca – Svemoćan. Duhovna obnova kao takva, poziv je svima da se podložimo svemoćnom Jaganjcu koji je došao, koji dolazi i koji će doći te da živimo u Njegovoj prisutnosti.