Vijesti

Dan Teologije u Rijeci

Teologija u Rijeci proslavila je u četvrtak 8. prosinca svoj Dan. Proslava je počela svečanim euharistijskim slavljem u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” kojega je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčića u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije te mnogobrojnim svećenicima. Propovijedao je gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić. U prigodnoj propovijedi potaknuo je okupljene vjernike na življenje vlastitog poziva – poziva na svetost. Ukazao je na opasnosti usputnih grijeha koja nas udaljuju od Boga kazavši kako problem grijeha nije u samom činu, nego u grešnom načinu života. Ti grijesi nisu samo znak slabosti, nego posljedica pogrešnog smjera kojega čovjek odabire. Čovjek mora raditi na sebi kako bi mogao izgraditi instinkte kojima će izbjeći slučajne napasti zbog kojih se može udaljiti od Boga. Na kraju je sve potaknuo na vjernost pozivu kojega je Bog svakome u životu namijenio te na obraćenje koje nam donosi milost kao najljepšu odjeću koju možemo odjenuti i svjedočiti. To je svjedočila i Marija koja je ‘milosti puna’ i ona je za nas ‘utočište grešnika’, poručio je biskup.

Nakon Mise u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci održan je akademski čin tijekom kojega je promovirano novih 21 teologa. Prigodnu riječ uputio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić kazavši kako je posebnost ove akadamske godine 70. godišnjica njenog djelovanja koja će na osobit način biti proslavljena početkom iduće akademske godine. Sa zahvalnošću gledamo na generacije profesora i studenata koji su ovdje djelovali. Naše Sjemenište i ovaj Fakultet dali su nekoliko biskupa te jednog kardinala. Prolazili smo i teška vremena, ali Teologija u Rijeci je opstala. Životno smo prisutni na razne načine i na riječkom Sveučilištu i fakultetima o čemu svjedoči i nazočnost ovdje prisutnih dekana, prodekana i profesora, rekao je mons. dr. Devčič dodajući kako je zadaća Crkve da povezuje i stvara zajedništvo. Na kraju je čestitao profesorima, studentima te osobito diplomantima potaknuvši ih da im diploma bude poticaj da se i dalje bave teologijom.

Prigodnu riječ uputio je dekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak koji je, između ostaloga, novim teolozima poručio da svetost hrvatskih svetaca i blaženika bude njihova ‘diploma’. Njihove vrednote vrijedi nasljedovati, rekao je dekan. Tradicionalno, izvješće o protekloj akademskoj godini dao je v.d. predstojnik riječke Teologije doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Uz studiozan pregled svih aktivnosti, kazao je kako je na Teologiji u Rijeci trenutno 60-ak studenata te da su mnogi na poslijediplomskim studijima u Zagrebu, Ljubljani i Rimu.

Ispred diplomanata prigodnu riječ i zahvalu uputila je najbolja diplomantica Marija Kasumović, dok je nagradu za najbolji diplomski rad dobio Josip David Nemir. Također, tradicionalno uručena su posebna priznanja najboljim studentima Teologije u Rijeci. Događaju su nazočili ugledni predstavnici akademske zajednice, predstavnici drugih religija, a u glazbenom dijelu nastupio je Zbor studenata Teologije sa zborovođom mr. sc. Andrejom Srdoč.

Ovogodišnji novi teolozi su: Antonio Akmadža, Katarina Barić, Vlatko Bizjak, Anton Budinić, Ana Čargonja, Anamarija Filipović, Tina Galant, Marko Gregić, Ana-Marija Ivanić, Bernardica Jozić, Marija Kasumović, Dušica Knafelj, Tea Kranjec, Ivan Marković, Josip David Nemir, Neven Pejić, Dario Perković, Ivana Šeremet, Luka Šustić, Martina Vlahović i Ivanka Zeko.

TEKST PREUZET SA WEB STRANICE RIJEČKE NADBISKUPIJE