Vijesti

Kršćanstvo u kulturi – međusobni utjecaji

13. listopada u prostorijama naše teologije održan je znanstveni simpozij pod imenom ‘Znanstveni skup povodom 70. obljetnice otvaranja Sjemeništa i Visoke bogoslovne škole u Rijeci‘.

Simpozij je otvorila naša nova predstojnica, profesorica Veronika Nela Gašpar, nakon čega se okupljenima obratio otac nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić.

Sam je simpozij bio potaknut spomenutom obljetnicom kojoj su prethodili za Rijeku značajni događaji: dolazak Isusovaca u grad gdje su širili kulturu i znanost. Gosti su također ukazali i na značaj ostalih događaja koji su oblikovali grad kakvim ga znamo: širenje glagoljice i staroslavenskog jezika, djelovanje riječke tiskare Karletzky kao i glagoljske tiskare Šimona Kožičića Benje. Bilo je govora i o Juliju Kloviću, ‘Michelangelu minijatura‘, o crkvenoj arhitekturi i staroslavenskoj liturgiji, čime je zaokružen sam simpozij. Na simpoziju svoje su nam teme predstavili: doc. dr. sc. Marko Medved, Valentin Miklobušes (SI), dr. sc. Sanja Holjevac, dr. sc. Valerija Macan Lukovečki, izv. prof. dr. sc. Sanja Zubčić, izv. prof. dr. sc. Marijan Bradanović, prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijašić kao i mr. sc. Ivan Matijašić.

Na kraju, s. Nela Gašpar spomenula se i prof. dr. sc. Marijana Jurčevića koji je ove godine preminuo, a na našem je fakultetu ostavio bogat doprinos.