Održano povijesno predavanje mons. dr. Mile Bogovića u Bogoslovnom sjemeništu

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Mons. dr. Mile Bogović, gospićko – senjski biskup u miru, 24. Listopada u prostorijama naše Bogoslovije održao je predavanje o hrvatskim mučenicima, o svima onima koji su nadahnuti ljubavlju prema Bogu i Domovini dali svoje živote za krst časni i slobodu zlatnu.

Biskup Bogović započeo je predavanje povijesnim pregledom drugoga svjetskoga rata te osobito godina nakon rata u kojima je veliki dio hrvatskoga naroda trpio, što na Križnome putu od Bleiburga do Hrvatske, što kasnije u raznim oblicima represije jugo-komunističkog režima. Istaknuo je da je dolično pokapanje pokojnika uvijek bila ne samo kršćanska nego i civilizacijska obveza te se pred hrvatskim društvom nalazi ta obveza prema brojnim žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća koji takav ukop nisu imali i njihovi se posmrtni ostaci nalaze zatrpani u raznim jarcima, jamama, rovovima, rudnicima i sl. Sve više se nameće pitanje kamo s ostacima neidentificiranih žrtava toga vremena, a dok se to ne riješi, ne može se ni krenuti u iskapanja u velikim masovnim grobištima. Biskup Bogović već neko vrijeme predlaže da se na Krbavskom polju za to izgradi Svehrvatski grob, što bi u dogledno vrijeme moglo biti i ostvareno. Osim Svehrvatskog groba, predlaže da se radi i na Hrvatskom križnome putu od Bleiburga do Krbavskog polja u spomen svima koji su položili svoje živote za vjeru i hrvatski dom. Osvrnuo se i na samu Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Kao inicijator toga projekta iznio je zadovoljstvo što je projekt uspio i što se svake godine na misi za hrvatske mučenike okuplja na tisuće vjernika iz Hrvatske i iseljeništva te je kao biskup naglasio da uvijek treba osluškivati bilo naroda.

FOTOGALERIJA