Događanja u bogosloviji,  Vijesti

Kulturna tribina gosta predavača Hrvoja Hitreca

OAuthException: (#200) Missing Permissions

Dana 24. travnja 2018. na redovitoj “Kulturnoj tribini” u prostoriji našeg Bogoslovnog Sjemeništa, gostovao je suvremeni hrvatski pisac, novinar, političar te televizijski i filmski scenarist Hrvoje Hitrec. Najpoznatiji je po velikom broju knjiga napisanih za djecu i mlade. Mi ga znamo po kultnoj seriji i romanu “Smogovci”. Govorio nam je o svome životu, o svojim romanima, o svojoj političkoj ulozi, vremenu kad je bio novinar, te gdje je bio za vrijeme domovinskog rata. Prošle je, naime, godine napisao, a ovih je dana izašao iz tiska, intrigantan biografski roman “Špilberk” čiji je narativni okvir priča o barunu Trenku – Jamesu Bondu 18. stoljeća, vojniku, gospodinu, kockaru i junaku. “Špilberk” je treći dio ciklusa romana Hrvoja Hitreca u kojem oslikava političku povijest Hrvata. U romanu “Kolarovi” ispripovjedio je političku povijest 20. stoljeća (od smrti Stjepana Radića do Domovinskoga rata), u romanu “Što Bog dade i sreća junačka” bavio se 19. stoljećem i banom Josipom Jelačićem, a priča “Špilberka” smještena je u 18. stoljeće.

Što se tiče političke uloge sudjelovao je u utemeljenju HDZ-a, a dva puta je bio i član u Predsjedništvu HDZ-a. Bio je zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora te vijećnik u Gradskoj skupštini Zagreba. Ćlan Hrvatskog kulturnog vijeća, a djelovao je i u predsjedništvu Hrasta. Kao novinar 1974. godine postao je glavni urednik humorističnog lista “Kerempuh”. Nekoliko godina kasnije, 1985. godine, postao je i ravnatelj kazališta “Trešnja”. Od 1990. radi na HRT-u i to kao prvi glavni ravnatelj, a malo nakon toga i ministar informiranja, ili kako je on to šaljivo nazvao “dezinformiranja”.

Na kraju je svima nama poručio da se uvijek hrabro borimo za istinu koja se jasno razlikuje od laži, što nije lako, ali kao budući svećenici to će nam postati dužnost.

 FOTOGALERIJA