Svećeničko ređenje Laurenta Kružića i Maria Frlana

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Mario Frlan i Laurent Kružić novi su svećenici Riječke nadbiskupije. Na svečanoj euharistiji 19. svibnja u riječkoj katedrali sv. Vida zaredio ih je nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a u tom važnom činu za svaku katoličku zajednicu sudjelovali su brojni vjernici i obitelji ređenika. Nazočni su pak svećenici polaganjem ruku simbolično su izrazili zajedništvo s novim kolegama, a svečanost liturgije obogatio je Nadbiskupijski zbor mladih. Uz rektora riječkog bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.” dr. Maria Tomljanovića u liturgiji je sudjelovao i dr. Stefan Dartmann, DI, rektor papinskog zavoda „Germanicum et Hungaricum” u Rimu, u kojemu je boravio novozaređeni Laurent, a u prošlosti su u istom zavodu boravili brojni istaknuti svećenici i biskupi Crkve u Hrvatskoj.
„Ova dvojica naše braće, koji su dosad obavljali đakonsku službu, postat će večeras polaganjem biskupovih ruku prezbiteri ili svećenici te će kao takvi biti najuži suradnici biskupske službe”, rekao je u propovijedi nadbiskup Devčić. Podsjetio je ređenike da su kao zaređeni svećenici pozvani obnašati trostruku službu: naučavanja, posvećivanja i upravljanja. „Koliko je uzvišena i odgovorna služba za koju ih redimo, potvrđuju sljedeće riječi sv. Ivana Pavla II.: Svećenici su, u Crkvi i za Crkvu, kao neko sakramentalno posadašnjenje Isusa Krista, Glave i Pastira; vjerodostojno propovijedaju njegovu riječ, ponavljaju njegove geste oproštenja i ponude spasenja, nadasve krštenjem, pomirenjem i Euharistijom; kao i on, ispunjeni ljubavlju sve do posvemašnjeg dara samoga sebe, skrbe za stado koje ujedinjuju i vode k Ocu po Kristu u Duhu. Jednom riječju prezbiteri postoje i djeluju za navještaj Evanđelja svijetu i za izgradnju Crkve u ime i u osobi Krista Glave i Pastira” (Pastores dabo vobis, 15).

Nadbiskup je ređenike uputio u zadaće svećeničke službe koju preuzimaju ređenjem: propovijedanje Božje riječi, Euharistija, briga za crkveni prostor i liturgijsko ruho, osobni duhovni život, redovita molitva te otvorenost za sve ljude, čak i one koji su udaljeni od Crkve, neke su od zadaća koje je nadbiskup posvijestio ređenicima. Posebno je istaknuo sinovski odnos prema Mariji, Kristovoj majci i majci svakog svećenika. „Dopustite da vas ona, Majka našeg velikog svećenika, trajno na vašem svećeničkom putu prati i zagovara”, zaključio je nadbiskup propovijed.
Na kraju misnog slavlja svoje zahvale Bogu, obitelji, odgojiteljima u sjemeništu, svećenicima i svima koji su ih pratili na putu do primanja sakramenta svetog reda, uputili su i ređenici. Laurent Kružić istaknuo je kako milosrdni Bog uvijek pokazuje svoju ljubav i milosrđe te pozvao okupljene da mole za njih. Prepun pozitivnih emocija, Mario Frlan posebno je zahvalio svojoj zajednici Omnia Deo – Sve Bogu, koja je pred kanonskim priznanjem. „Za jednog biskupa nema radosnijeg dana nego kad redi nove svećenike”, zaključio je slavlje riječki nadbiskup Ivan Devčić.

FOTOGALERIJA