Događanja,  Vijesti

Socijalni praktikum

U utorak, u poslijepodnevnim satima Bogoslovno sjemenište Ivan Pavao II. u Rijeci je započelo po prvi puta svoju suradnju s Centrom za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice. S osmijehom na licu bogoslove su dočekale ravnateljica Centra u Kraljevici Danijela Mihaljević i njegovateljica u Centru Tamara Sablić. Uz bogoslove su na susretu s ravnateljicom bili nazočni vicerektor Bogoslovije vlč. Marko Stipetić te vjeroučiteljica Klara Labinac i s. Martina Vlahović koje već dulji niz godina volontiraju u Centru za rehabilitaciju na Brašćinama te na Pulcu.

Bogoslovi prve i druge godine će od sada obavljati svoj socijalni praktikum utorkom u Kraljevici, i nastaviti obavljati svoj socijalni praktikum u Centru za rehabilitaciju na Brašćinama, četvrtkom. Ravnateljica je uputila svima iskrenu dobrodošlicu te nije skrivala radost dolaska i priželjkivane suradnje s bogoslovima. Objasnila je tko boravi u Fortici. Radi se o djeci, ali i odraslima s mentalnom retardacijom te s težim tjelesnim oštećenjima. Predstavila je kako ona vidi rad bogoslova s korisnicima Centra. Rad je zamišljen kao rad u grupi, rad u paru i individualni rad. Rad bi se odvijao jednom tjednom u trajanju od sat i pol kroz metode verbalne komunikacije, kroz metode slušanja i kroz metode praktičnog rada uz pokret i glazbu. Cilj bi bio primarno pružiti drugome podršku, steći prijateljstvo te izmamiti drugome osmijeh na lice!

Smatramo socijalni praktikum ništa manje vrijednim od onog praktikuma kojeg stariji bogoslovi obavljaju po župnim zajednicama. Uistinu je važno da se bogoslovi ne izoliraju od stvarnosti koja je pred njima, da steknu iskustvo i osjete radost u služenju onima koji su najviše potrebni pažnje i ljubavi.