Vijesti

Vlč. Branimir Šapina zaređen za svećenika

Porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša je u subotu, 8. lipnja 2019., u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina, predvodio svečano misno slavlje i obred svećeničkog ređenja.

Na svečanom misnom slavlju, kojem je koncelebriralo osamdesetak svećenika, red prezbiterata uz našega Branimira Šapine primili su đakoni: Zoran Cetinić, Darko Kovačević koji su zaređeni za Porečku i Pulsku biskupiju te Hrvoje Zaninović za svećenika Dubrovačke biskupije.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji novim prezbiterima dao upute za njihov svećenički život, istaknuvši kako trebaju biti spremni na žrtvu u izvršenju svoga poslanja. Naglasio je da se uvijek trebaju oduprijeti napasti grijeha, čak i kad on dolazi od najbližih. Istaknuo je važnost moralnog integriteta u životu svećenika, što je jedan od najvažnijih preduvjeta kako bi bili vjerodostojni u svome svećeničkome životu i poslanju. Svećenik treba biti onaj koji će po svaku cijenu štiti Istinu i istinu, za svećenika, ali i za svakoga kršćanina Istina treba biti podudaranje razuma i srca, u vjeri, prepuštajući se Providnosti. Pravi svećenik i pravi vjernik treba uskladiti teološki i ljudski aspekt života kako bi bio vjerodostojan. Svećenici ne trebaju biti tvrdnja Istine već činjenica Istine koja će se moći na licu mjesta provjeriti; zato znajte svoj život uskladiti sa saznanjem da je svećenik i žrtva jedno te isto, rekao je propovjednik. Nadalje, po uzoru na Onoga koji je naše grijehe ponio na drvo križa, pozvani smo na uvredu ne uzvratiti uvredom, nastavio je biskup.

Svećenici su pozvani naviještati, i ako vas ne budu mrzili zbog vas samih, mrziti će vas zbog onoga što naviještate, i to je dio žrtve, mučeništva na koje ste pozvani. Onoga koga naviještate nije dovoljno samo upoznati, potrebno je to i usvojiti, suobličiti se Kristu kako bi bili vjerodostojni navjestitelji. Istaknuo je biskup.