Nekategorizirano

Proslava svetkovine Bezgrešnog začeća BDM i uvođenje u službu akolitata u Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.“ u Rijeci

 

U utorak, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, bogoslovnu zajednicu u Rijeci pohodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Otac nadbiskup je tom prigodom predvodio svečano euharistijsko slavlje u bogoslovskoj kapeli Marije Kraljice apostola, te podijelio službu akolitata četvorici bogoslova Riječke i Zadarske nadbiskupije.

Misnom slavlju su prisustvovali svi bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II“ u Rijeci, rektor bogoslovne zajednice vlč. Mario Gerić, duhovnik vlč. Vjekoslav Đapić i vlč. Nikola Vranješ, rektor Visoke bogoslovne škole u Rijeci. Za vrijeme svete mise, bogoslovi pete godine Riječke nadbiskupije Nikola Luketić i Franko Gržičić, te Zadarske nadbiskupije Frane Šindija i Mate Žilić uvedeni su u službu akolitata. Novi akoliti su odvažno svojim Evo me primili i prihvatili novu službu te su je već na samom misnom slavlju i manifestirali svojim posluživanjem oko oltara. Homiliju je uputio duhovnik bogoslova vlč. Vjekoslav koji je naglasio važnost poslanja u kršćanskom, odnosno svećeničkom životu. Kršćansko poslanje je nedvojbeno povezano s križem, a za to nam je najbolji primjer ostavila Marija, koja je ostala predana i poslušna Božjoj volji do kraja – do križa. Vlč. Vjekoslav je istaknuo kako za samog čovjeka, a i za njegovu okolinu, sve postaje lakše, upravo onda kada prihvati Božju volju u životu, budući da to nije ljudska volja, već Božja.

Po završetku misnog slavlja sve prisutne je pozdravio rektor vlč. Mario Gerić i uputio svoje čestitke novim akolitama, te riječi zahvale, posebice ocu nadbiskupu na njegovom prisustvu. Otac nadbiskup se pridružio čestitkama i obratio se akolitima, ohrabrivši ih, te naglasio važnost službe akolitata koju su primili. Bogoslovi su ovom službom jedan korak bliže samom sakramentu svetog reda, pa ih je nadbiskup zato i pozvao da još dublje promišljanje o euharistijskom otajstvu.