OBAVIJESTI I AKTUALNOSTI

IZMIJENJEN NAČIN ODVIJANJA TPS-A ZA SVEĆENIKE I REDOVNIKE

Budući da se epidemiološka situacija vezana za pandemiju koronavirusa u našoj domovini bitno promijenila,

Teološko-pastoralni seminar za svećenike i redovnike Riječke metropolije odvijat će se na predviđeni datum 28.9.2020. godine na izmijenjeni način.

To znači da se skup neće održati u prostorima Katoličke O.Š. ‘Josip Pavlišić’, nego u velikoj dvorani nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci, na adresi ‘Ivana Pavla II.’ 1.

Skup će se održati samo u dva bloka predavanja, nakon kojih je predviđena rasprava, te zajednički domjenak u holu i malom dvorištu ordinarijata u 13.00 sati.

Iz svake biskupije u metropoliji dolaze samo predstavnici klera, tj. do deset mlađih svećenika bez zdravstvenih poteškoća, kako to odrede pojedini ordinariji za svoje biskupije.

Tema TPS-a potom se nastavlja razrađivati na skupovima svećenika tijekom pastoralne godine.

Sve sudionike pozivamo da se obvezno pridržavaju svih važnih i poznatih epidemioloških mjera zaštite od širenja virusa.

 

JESENSKI UPISNI ROK ZA NOVU AKADEMSKU GODINU 2020./2021.

Prijava, motivacijski test i motivacijski razgovor održat će se 14. rujna 2020. s početkom u 9.00 sati.

Za pristupnike koji polažu razredbeni ispit, motivacijski test i razgovor održat će se 15. rujna 2020. u 9.00 sati.

Upisi u I. godinu održat će se 16. rujna 2020. u 9.00 sati.

 

 

UPISANI PRVI STUDENTI NA VBŠ U RIJECI

Nakon provedenog razredbenog postupka, 1. srpnja o.g., na VBŠ upisana su prva trojica studenata, kandidata za svećeništvo iz zajednice Omnia Deo: Matija Luketić, Mario Đurić i Andrija Petrović. S njihovim upisom VBŠ je započela s glavnim dijelom svoga poslanja, tj. s ostvarivanjem školovanja svećeničkih kandidata. Novi su studenti prije upisa primljeni u Bogoslovno sjemenište ‘Ivan Pavao II.’ kao kandidati Riječke nadbiskupije. Za nadati se da će im se na ovome putu pridružiti i drugi zainteresirani kandidati za svećeništvo na jesenskom upisnom roku, sredinom rujna o.g.

 

LJETNI UPISNI ROK ZA NOVU AKADEMSKU GODINU 2020./2021.

Prijava, motivacijski test i motivacijski razgovor održat će se 1. srpnja 2020. s početkom u 9.00 sati.

Za pristupnike koji polažu razredbeni ispit, motivacijski test i razgovor održat će se 2. srpnja u 9.00 sati.

Upisi u I. godinu održat će se 3. srpnja u 9.00 sati.

 

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA VIJEĆA VISOKE BOGOSLOVNE ŠKOLE U RIJECI

U Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.” u Rijeci u ponedjeljak 11. svibnja 2020. održana je konstituirajuća sjednica Vijeća Visoke bogoslovne škole u Rijeci, čime je kanonski nastavljeno djelovanja Škole bez Područnog studija Teologije u Rijeci, a počevši s idućom akademskom godinom.

S ovom sjednicom nastavlja se kanonski status i kanonsko poslanje Visoke bogoslovne škole, dok se integrirani preddiplomski i diplomski filozofsko-teološki studij na Područnom studiju Teologije u Rijeci gasi zaključno s akademskom godinom 2023.-2024. Visoka bogoslovna škola s ovom akademskom godinom  2020./2021. g., u kojoj će na njoj biti upisani prvi studenti, nastavlja svoj rad bez područnog studija Teologije u Rijeci s kojim je povezana na građanskom području od 1995. godine.

Na sjednici je izabrana uprava škole na čelu s rektorom izv. prof. dr. sc. Nikolom Vranješom i zamjenikom rektora dr. sc. Franjom Mijatovićem. Njih, kao i ekonoma škole vlč. Ivana Milardovića potvrditi će riječki nadbiskup i veliki kancelar škole mons. dr. Ivan Devčić.

S obzirom da je primarno poslanje Visoke bogoslovne škole u Rijeci školovanje bogoslova, kao i činjenica da je ista prema crkvenim dokumentima usko vezana uz riječko Bogoslovno sjemenište, predavanja će se održavati u prostorima Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.”  U sadašnjoj zgradi Teologije u Rijeci, u kojoj se nalazi i Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić”, nastavit će se održavati predavanja za studente koji još uvijek studiraju na Teologiji u Rijeci, kao i djelovanje Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu, Metropolitanskog pastoralnog instituta i tečajevi priprave za brak. Također, u prizemlju zgrade u uporabi će ostati dvorana za održavanje simpozija, skupština i susreta sličnog tipa. Prvi bogoslovi na Visoku bogoslovnu školu bit će, prema dosadašnjoj praksi, upisani već u lipnju ove godine na prvom upisnom roku, a drugi u rujnu. Predavanja će početi početkom listopada.

Povijesne činjenice govore da Visoka bogoslovna škola postoji od 1947. godine kada je Sjemenište iz Senja prebačeno u Rijeku i kada je Rijeka dobila veći pastoralni značaj na ovim prostorima. Komunističke vlasti nasilno zatvaraju Bogoslovno sjemenište i Školu 1955. godine, no djelovanje se nastavlja u Pazinu na Visokoj teološkoj školi do 1966. godine. Godinu dana kasnije, 1967. Škola se vraća u Rijeku i do 1995. neprekinuto djeluje, a svojevremeno uz Školu djeluje i Institut za teološku kulturu laika. Početkom ’90. godina prošlog stoljeća uvodi se vjeronauk u školski sustav čime se javlja veliko zanimanje vjernika laika za studiranje i pristupanje Visokoj bogoslovnoj školi. Zbog toga se tražio način kako da se školovanje u toj ustanovi, koja je imala samo crkveni karakter i bila kanonski ustrojena, organizira da bude priznata na državnoj razini i da osobe koje to obrazovanje završe mogu predavati vjeronauk u školi. Osim toga, želja je bila ponuditi veću kvalitetu studija za laike i svećeničke kandidate. Uz svoj kanonski status, 1995. godine Visoka bogoslovna škola na građanskom području postaje područni studij KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i otada do 2020. godine djeluje na dva područja: kanonskom i građanskom. S održanom konstituirajućom sjednicom Vijeća Visoke bogoslovne škole u Rijeci kanonski je nastavljeno djelovanja Škole bez Područnog studija Teologije u Rijeci.