Fotografije aktivnosti

Svećeničko ređenje za Zadarsku nadbiskupiju

Četvorica đakona Zadarske nadbiskupije na uočnicu blagdana sv. Petra i Pavla, u utorak 28. lipnja, u katedrali Sv. Stošije u Zadru zaređena su za svećenike po rukama zadarskog nadbiskupa, preuzvišenog gospodina Želimira Puljića kojem je to prvo podjeljivanje sakramenta svetog reda u službi zadarskog nadbiskupa.

To su Slavko Ivoš rodom iz župe Kali, Roland Jelić (Benkovac), Darko Marušić (Stanovi-Zadar) i Tomislav Planinić (Opuzen).

“Molimo neka i oni sami budu dar kojeg će velikodušno darivati. Svećeništvo je dar Crkvi, zajednici, braći i svijetu”, poručio je mons. Puljić predvodeći svečano misno slavlje u zajedništvu sa 70 svećenika, među kojima su pristigli i iz drugih dijelova Hrvatske. Nadbiskup je pozdravio i župnike ređenika, vicerektora i duhovnika Riječke bogoslovije dr. Božidara Mrakovčića i Alejandra Castilla, redovništvo, obitelji, prijatelje i kolege bogoslove ređenika.

Svećeništvo je ljubav bez koristoljublja, darivanje bez pridržaja i služenje bez uvjetovanja, poručio je mons. Puljić, sažimajući tajnu svećeničkog ređenja u stvarnost poziva, predanja duhovnih ovlasti i poslanja. “Inicijativa je na Božjoj strani. Poziv je dar neba, toliko snažan da kandidata preobražava i ulijeva u njega posebnu narav svećeničkog dostojanstva. Zakon poziva obilježen je tropletom osobnosti, potpunosti i trajnosti”, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je ređenje vrhunac obreda i otajstva Crkve. Predavanje duhovnih ovlasti polaganjem ruku i mazanjem svetim uljem oblikuje kandidata da postaje prijenosnikom božanskog djelovanja. 

Mons. Puljić istaknuo je i odrednicu svećeništva kao dara poslanja u posredovanju između Boga i ljudi. Opisao je osobnosti apostola Petra kao poglavara Kristovih vjernika i Pavla, prvog misionara u Crkvi. “Isus odabire Petra i obećava svoju pomoć i asistenciju. Od tog susreta započinje proces odgoja ribara Petra koji će trajati tri godine. Petrov je život vrlo interesantan. Bogat je radosnim i napetim situacijama, slabostima i razočaranjima. Susrećemo Petra s manama i nedostacima. Ali, njegov odgojitelj Isus ne gleda na slabosti i mane. Njega zanima Petrovo srce koje je puno iskrene i spontane ljubavi. Isus je vidio u Petru iskrenog sljedbenika, dobrog vjernika i iskrenog pokajnika. Zato ga odabire i postavlja temeljem Crkve koju ni vrata paklena neće nadvladati”, rekao je nadbiskup. I tri misionarska putovanja apostola Pavla obilježena su tamnicama, batinama i pogibeljima. Premda je taj neumorni apostol išiban, kamenovan, nenaspavan, u naporima, gladi, postu, studeni, ne želi se ičim hvaliti osim križem svoga Gospodina. Pavao je imao i tri vrste progonitelja: Židove, “pobožne žene” i gradske prvake. “Takvo iskustvo pomoglo je sv. Pavlu doći do trostruke spoznaje: nosimo skupocjeno blago u glinenim posudama, sve patnje ovoga svijeta nisu ništa prema slavi koja se ima očitovati i sve možemo u onome koji nas jača”, rekao je mons. Puljić te je ređenicima poželio: “Neka postojanim duhom svima daju do znanja da oni nisu trstika koju vjetar kamo hoće ljulja, nego proročki navjestitelji Božje pravde i njegovog kraljevstva”.