Fotografije aktivnosti

Ljetovanje bogoslova i sjemeništaraca Riječke nadbiskupije

Bogoslovi i sjemeništarci Riječke nadbiskupije na svoje ljetovanje ove godine uputili su se na područje Delničkog dekanata, tj. u nekadašnji Čabarski dekanat. Ljetovanje se odvijalo kroz šest dana, od 25. do 30. Kolovoza pod vodstvom vlč. Vjekoslava Kovača, prefekta bogoslova, koji je i osmislio program, bogat duhovnim, kulturnim, intelektualnim i društvenim sadržajima. Uz vlč. Vjekoslava, u programu nas je pratio vlč. Mario Tomljanović. Za sve vrijeme bili smo smješteni kod časnih sestara Družbe Kćeri Marije Pomoćnice u župnom dvoru u Čabru.

 

Program je bio isplaniran kroz posjete župama Čabarskog kraja, druženje s župljanima i župnicima župa, te upoznavanje pojedinih mjesta.

Prvoga dana nakon okupljanja i molitve Večernje, prefekt je služio svetu Misu u Čabru, u župnoj crkvi svetog Antona Padovanskog.

Drugog dana, prvo izlaganje je imao Marko Šarić na temu „Pastoralni vid slavljenja sakramenta pomirenja“. Nagovor i pokorničko bogoslužje predvodio je vlč. Mario, te smo se nakon toga uputili na Žalosni vrh gdje nas je dočekao vlč. Tomislav Ravnjak koji nas je upoznao sa crkvom BDM od 7 žalosti, a potom nas poveo u Prezid gdje smo razgledali prekrasnu crkvu Sv. Vida. Jedina je to crkva koja ima isti titular sa našom stolnom crkvom u Rijeci. Nakon Prezida, uputili smo se u Tršće gdje smo u crkvi Sv. Andrije apostola imali svetu Misu. Potom smo pohodili Milanov vrh. Župnik Ravnjak nas je pritom počastio večerom.

Trećeg dana, u subotu, izlaganje je imao Josip Tomić, na temu „Liturgijska godina goranske župe na primjeru župe Lič“. Posjetili smo župu Plešce, kojoj je patron Presveto Trojstvo, te smo razgledali obiteljsko gospodarstvo obitelji Gec. Obitelj Gec pritom nas je počastila slasticama. Župnik, vlč. Josip Malnar, pokazao nam je župnu crkvu koja je sva zahvaljujući njegovom trudu, ali i suradnji sa vjernicima obnovljena i tako sačuvana za buduće naraštaje kao primjer goranskog graditeljstva i ljubavi za Crkvu.

Nakon toga uputili smo se na druženje sa goranskim svećenicima koje je bilo organizirano na ribnjaku Mandli gdje nas je gosp. Marijan Filipović počastio obilnim ručkom. Druženju su prisustvovali prečasni Stanislav Kovačić, dekan delničkog dekanata, vlč. Marko Barišić, župnik župa Lokve, Crni lug, Mrzla Vodica i Razloge, vlč. Ivan Troha, župnik župa Hrib i Gerovo, te vlč. Josip Malnar, župnik župa Plešce i Čabar. Nakon druženja, razgledali smo Selankin mlin i izvor Gerovčice, te Hrvatsko. Predvečer, služena je sveta Misa u župnoj crkvi u Plešcima, a posjetili su nas vlč. Mario Gerić, župnik Uznesenja Marijinog u Rijeci i vlč. Nikola Vranješ. Nakon Mise organizirano je počašćenje od strane mještana pred crkvom. Večerom nas je počastila obitelj Gec.

Nedjelju smo započeli svetom Misom u župi svetih Hermagora i Fortunata u Gerovu, kojom upravlja vlč. Ivan Troha, a poslije smo se uputili u razgledavanje svetišta Majke Božje Svetogorske. Potom smo prisustvovali svetoj Misi u Hribu, u župi sv. Leonarda, inače rodnoj župi našeg prefekta. Nakon povratka s Hriba, župnik vlč. Troha organizirao nam je ručak i druženje sa pjevačkim zborom i članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća u Gerovu. Potom smo išli u šetnju uz obalu Kupe do samog izvora ove goranske rijeke. Uvečer, župnik vlč. Josip Malnar ugostio nas je u svojoj obitelji i počastio večerom.

U ponedjeljak, izlaganje je imao Đuliano Trdić na temu „Emocije“. U pohod nam je došao naš Natpastir, preuzvišeni otac nadbiskup Ivan koji je obavio razgovor sa svakim pojedinim bogoslovom. Ručkom je nas i Nadbiskupa počastio gradonačelnik gosp. Željko Erent, čiji je zamjenik, gosp. Duško Kvaternik, dogradonačelnik i gosp. Zdravko Tomac, predsjednik Gradskog vijeća nazočili ručku. Uvečer je Preuzvišeni predvodio Misu i održao propovijed o svetom Ivanu Krstitelju, čiji spomendan se slavio. Uz Preuzvišenog, sumisili su vlč. Velimir Martinović, nadbiskupov tajnik, vlč. Vjekoslav, prefekt, vlč. Mario Tomljanović, te vlč. Zlatko Čibarić, župnik župa Lič, Fužine i Zlobin.

Nakon Mise uputili smo se u Eržene, gdje nas je večerom ponovno počastio vlč. Josip Malnar, ali uz specijalni dodatak, harmonikaša na heligonki, gosp. Gorana Majetića.

Šestog dana, nakon oproštaja od časnih u Čabru, zaputili smo se u posjet Lividragi, a potom u župu Crni lug. Tamo nas je u ime župnika, vlč. Marka Barišića, dočekao gosp. Rudolf Grubišić, član crkvenog odbora i pastoralnog vijeća, te nam predstavio mjesto i župu.

Nakon toga, u mirnoći, tišini i sabranosti izmoli smo svetu krunicu u hladu stoljetnog drveća Nacionalnog parka Risnjak, a potom ručali u restoranu Parka. Ručkom nas je počastio gosp. Grubišić.

Poslije ručka, uputili smo se svojim kućama.

Dojmovi? Goranski čovjek – Goranin, voli svoj kraj, Crkvu, odan je vjeri i izuzetno gostoljubiv. Pokazalo se to u razgledavanju stoljetnih crkava i u susretu sa laicima, ali i odnosa laika sa njihovim pastirima, goranskim svećenicima koji puku Božjem služe na ovim lijepim prostorima koji odišu uzvišenošću Božje prirode, a ukrašeni su predivnim crkvama koje svojom ljepotom uzdižu čovjekov duh k Bogu, Stvoritelju svega svijeta.

Zahvalni smo dobrim pastirima goranskih župa i njihovom stadu na gostoljubivosti, časnima u Čabru, te svima onima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo naše ljetovanje protekne u najboljem redu.

 

Josip Tomić, mag. theol.