Fotografije aktivnosti

Đakonsko i svećeničko ređenje u Zadru

Suslavilo je oko 40 svećenika iz cijele Hrvatske, a prisutni su bili franjevci i benediktinci te brojni puk, rodbina i prijatelji ređenika. „Ređenje je dar Crkvi, općoj i partikularnoj, dar braći, društvu i svijetu. Neka i oni budu dar Crkvi i narodu. Ređenje uvodi u misterij Božjeg plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi “Ne izabraste vi mene, nego sam ja vas sebi izabrao i odredio da idete i rod donosite”. Obred ređenja je prigoda razmišljati o otajstvu Božjeg plana s ljudima“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da su ređenici djelitelji svetih tajna, mjesto im je za oltarom.

 

„Vaše mjesto nije u sindikalnoj podružnici ni u svjetovnoj politici. Za vas nije porezna blagajna, bankarska klupa ili poljoprivredno dobro. Svete knjige i sveti poslovi vaše su područje zanimanja. Nikad se svećenici političari nisu politikom posvetili. A kompromitirali su sebe i Crkvu bezbroj puta. Vaša je politika križ Isusov“ poručio je mons. Puljić, izražavajući razumijevanje za zbunjenost puka zbog svećenika na izbornoj listi. „Tamo nije mjesto svećeniku. I nadbiskup se na to osvrnuo. Nema policije ni vojske da ‘prisili’, ali ima savjest i rekao je ‘Ne može se to raditi’“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši ređenike da se ne ‘obračunavaju’ s protivnicima s propovjedaonice, nego da budu plemeniti sluge i mudri upravitelji povjerenih duša i savjesti.

„Krist Kralj je rekao da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta jer nema teritorija, vojske ni policije. Njegovo kraljevstvo događa se prvenstveno u dušama onih koji prihvaćaju njegov zakon i zapovijedi. To je ustav njegovog kraljevstva u koje ulazimo po krštenju. On je Kralj onih koji mu vjeruju i prihvaćaju njegovu vlast u svojoj savjesti. Ređenici su vojnici takvog Kralja i glasonoše njegovih poruka“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši ih da budu ljudi molitve, rada i reda, u sabranosti, radosti duha i točnosti. „Čuvajte ljiljan čistoće. Neka vas prirodni i instinktivni čovjek ne prevari ili zavede. Nosite svećeničko odijelo i budite spremni na porugu radi imena Isusova. Ne tražite svoje slave, već slavu Božju“ rekao je nadbiskup. Poželio je da zaređeni budu na visini zadataka koje im Crkva povjerava, da druge uče što sami vjeruju i suobličuju se otajstvu Gospodnjeg križa; da ih Duh Sveti obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga.

Piše: Ines Grbić