Fotografije aktivnosti

Podjela akolitata bogoslovima Riječke nadbiskupije

Riječki nadbiskup Ivan Devčić 11. studenog u Jelenju podijelio je službu akolitata četvorici bogoslova. Mato Berišić, Danko Bizjak, Nikola Gajić i Marko Šarić svećenički su kandidati koji su primajući službu poslužitelja došli na korak do primanja đakonskog ređenja.

„Postavljanjem u službu akolitata, vi ćete, dragi izabranici, na poseban način imati udjela u službi Crkve, kojoj je Euharistija vrhunac i izvor života, budući da se po njoj Božji narod izgrađuje i raste. Drugim riječima, vama se, kako se kaže u obredu postavljanja u tu službu, povjerava da budete pomoćnici prezbiterima i đakonima u izvršavanju njihova djela te da kao izvanredni službenici dijelite vjernicima, i bolesnicima, svetu pričest. Naravno, da biste tu službu mogli dostojno obavljati, potrebno je da se hranite i suobličujete s onim što vam je povjereno, tj. s Kristom koji ne prestaje prinositi sebe Ocu nebeskom radi nas i našeg spasenja“, poručio je nadbiskup bogoslovima.

U župi sv. Mihovila u Jelenju misom je proslavljen i suzaštitnik župe sv. Martin, prvi od svetaca koji nije podnio mučenički smrt, kako je objasnio župnik Sanjin Francetić. „Bio je vojnik protiv volje, monah po vlastitom izboru, a biskup po dužnosti. No, i ono što je prihvatio iz dužnosti, vršio je s velikom ljubavi, ne manjom od one kojom je prigrlio monaški život. I kao vojnik je znao u siromahu prepoznati Krista, za kojeg se kao monah i biskup posve žrtvovao. Opisujući njegove posljednje časove, njegov je životopisac zabilježio: Očiju i ruku stalno usmjerenih u nebo, nesavladivi duh nije odmicao od molitve. Kad su ga svećenici, koji su tada k njemu došli, molili da promjenom boka olakša tijelu, rekao je: Pustite, braćo, pustite da radije gledam nebo nego zemlju, kako bi se duh već otputio svojim putem kojim mu je ići Gospodinu“, rekao je nadbiskup poručivši tako vjernicima da slijede primjer ovog sveca.

Izvor: Riječka nadbiskupija