Bogoslovija,  Fotografije aktivnosti

Izlet na otok Cres

Bogoslovi riječkog bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ imali su 19. ožujka priliku ići na jednodnevno putovanje na otok Cres. Tako je grupa od 18 bogoslova, na čelu sa vlč. doc. dr. sc. Božidarom Mrakovčićem, našim vicerektorom, ujutro krenula na put. U 8 sati smo krenuli, kako bi stigli na trajekt za Cres. Iako uz male poteškoće, stigli smo na vrijeme, i trajekt nas je za čas prebacio na jedan od najvećih otoka na Jadranu. Prvo odredište nam je bio Beli. Tamo smo sudjelovali na misi koju je predvodio mons. Mladen Mrakovčić, župnik Cresa i brat našega vicerektora.

 

Nakon mise smo trebali vidjeti svjetski poznate bjeloglave supove, ali smo zbog poprilično paprene cijene odlučili pustiti ptice na miru. Tada krećemo u Cres, na ručak kod župnika i njegova dva kapelana. I gle čuda, na putu do Cresa, spuštajući se niz obronke uz more, ugledali smo skupinu bjeloglavih supova. Naganjali su se s vranama i vjerojatno borili oko ručka. Međutim i mi smo isčekivali svoj ručak.

I tako stigavši u Cres pogledali smo župnu crkvu i poslušali kratku povijest, koju je iznio župnik. Kada smo završili sa divljenjem ljepoti i uređenosti interijera župne crkve sv. Marije Velike, uputili smo se na ručak koji su pripremili creski kapelani i njihova kuharica. Nakon što smo svi ustvrdili kako je pašta bila više nego odlična, počastili smo se još i šetnjom i razgledavanjem Cresa. Normalno,bilo bi neprikladno doći u Cres, a ne posjetiti fratre i ne vidjeti hrvatski prvotisak, glagoljski misal iz 1492. godine. Tako smo podsjetili i crkvu i samostan svetoga Frane, poslušali fra Maksa i naposljetku degustirali domaću travaricu. Tu se je naš izlet već bližio kraju, ali smo imali još vremena za posjetiti Lubenice i Valun. Prvo smo išli u Lubenice, koje se nalaze na na visokoj klisuri nad morem, odakle puca prekrasan pogled na pješčanu plažu i morsko plavetnilo. Vidjeli smo i župnu crkvu sv. Marije i predivnu gotičku crkvicu sv. Antuna Pustinjaka, koja je jako akustična, te smo morali iskoristiti priliku da nešto i zapjevamo.

U Valunu smo završavali izlet, ali smo uživali u šetnji uz more, natjecanju u bacanju kamenja i „bacanju žabica“. Još važnije, vidjeli smo originalnu Valunsku ploču, koja je još iz 11. st. Te je ugrađena u zid sakristije župne crkve sv. Marka, koja je također hvale vrijedna. Naposljetku smo se zaputili prema Meragu, odakle nas je trajekt prebacio u Valbisku. Tamo smo još malo uživali u večeri i nakon iscrpnog izleta sretni vratili u našu bogosloviju.

Dejvis Martinović, I. god.