Vijesti

Proglašenje blaženim Miroslava Bulešića

Bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ Rijeka 28. rujna 2013. godine, na čelu sa rektorom Sanjinom  Francetićem i vicerektorom Markom Stipetićem, uputili su se u Pulu na svečano proglašenje blaženim mučenika Miroslava Bulešića koji je dao svoj život za Krista, svoju vjeru i vjernike 1947. godine u Lanišću.

Na samom proglašenju prisustvovali su mnogi biskupi i provincijali, više od sedamsto svećenika, bogoslovi hrvatskog govornog područja i tisuće ljudi koji su došli prisustvovati  velikom događaju za Hrvatsku i hrvatski narod.Bilo je prekrasno vidjeti i upijati atmosferu tog toplog rujanskog dana u kojem je bilo mnoštvo pjesme i radosti. U homiliji kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih, osvrnuo se na lik i djelo blaženika i na to što to danas znači za naš narod: „Don Miro je bio čovjek vjere, koji je poučavao malene i velike da žive od vjere. Danas nas poziva da našu vjeru sačuvamo kao najveću dragocjenost i da se ne izgubimo u svijetu prolaznih ideologija.“, a u nastavku ističe: „Današnja beatifikacija je događaj mira,bratstva,prijateljstva i ljubavi, kako nam Isus danas u evanđelju govori da ljubimo jedni druge. A sve to možemo sažeti u poruku MiroslavaBulešića svima nama o tome da je njegova osveta oprost“.

Pri povratku svratili smo u Svetvinčenat na njegov grob zahvaliti mu se pjesmom za svjedočanstvo vjere  i ljubavi. Zatim smo se nakon zajedničkog cjelodnevnog druženja vratili u bogosloviju gdje smo puni vjere, nade i radosti započeli akademsku godinu.