Novi horizonti

Nadbiskupijsko hodočašće u Svetu zemlju 2014.

-Država Izrael i Hašemitska kraljevina Jordan-

 Deseto jubilarno nadbiskupijsko hodočašće, za koje je ove godine odabrana Sveta zemlja, započelo je 11.3.2014. svetom misom koju je u crkvi Gospe Lurdske predvodio mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki. Na hodočašće je krenulo oko 150 vjernika.

Prvog dana boravka hodočasnici su boravili na području Galileje, predjelu oko Galilejskog mora, gdje su posjetili „Domus Galileae“, potom mjesto Tabghu – mjesto umnažanja kruhova i riba, te crkvu Petrovog primata na samoj obali Galilejskog mora. Posjećen je i biblijski Kafarnaum, mjesto Petrove kuće, sinagoga gdje je Krist propovijedao, te Brdo blaženstava. Dan je zaključen svetom Misom u Bazilici Navještenja BDM, te posjetom crkvi Sv. Josipa koja se nalazi na mjestu Josipove kuće u Nazaretu.

Drugog dana hodočašća prešlo se izraelsko – jordansku granicu i ušlo u Hašemitsku kraljevinu Jordan, gdje su se hodočasnici predvođeni nadbiskupom uputili u razgled grada Gerase (Jerash), jednog od deset gradova Dekapolisa (Deseterograđa). Gerasa je najočuvaniji rimski grad nakon Rima, te su hodočasnici imali priliku razgledati dva amfiteatra, mnoge hramove, trgove i klasičnu rimsku ulicu Cargo. Nakon razgleda, uputili su se u Amman, biblijski Rabat Amon, glavni grad nekadašnjeg Amonskog kraljevstva, a danas Kraljevine Jordan. U crkvi Svete obitelji nadbiskup je predvodio misu u zajedništvu s nadbiskupom Ammana i patrijahalnim vikarom za Kraljevinu Jordan, mons. Eliasom Lahhamom koji je hodočasnike upoznao sa stanjem Crkve u Jordanu.

Treći dan započeo je usponom na brdo Nebo, otkuda je Mojsije gledao Obećanu zemlju, te je na samom brdu u crkvi služena sveta misa, a propovijedao je preč. Matija Rašpica. Hrvati su na brdu Nebo ostavili svoj trag. Jednostavan čovjek bez posebne naobrazbe fra Jeronim Mihaić, rodom iz Pučišća na Braču, najprije je otišao u Južnu Ameriku, odakle je u 23. godini života hodočastio u Svetu zemlju i tamo ostao sve do smrti u Amanu 1960., uloživši svoje poduzetničke sposobnosti u osnivanje svetišta, gdje je i pokopan. Njegovom su zaslugom početkom tridesetih godina prošlog stoljeća počela iskopavanja na brdu Nebo, gdje su otkriveni zanimljivi ostaci Mojsijeva svetišta i mozaici kapele iz petog stoljeća. Fra Jeronim gajio je dobre odnose s tamošnjim beduinima, koji su mu ne samo pomagali u izgradnji svetišta, već i darivali zemljište. Uživao je i veliki ugled na hašemitskom kraljevskom dvoru, tako da je dobivao i od njih pomoć u izgradnji cesta i drugih infrastruktura. To je područje bilo veoma siromašno. On je vodio kuhinju. Dnevno je hranio oko 200 redovnika, đaka, radnika i siromaha.

Nakon prekrasnog pogleda na Obećanu zemlju, hodočasnici su se uputili prema Madabi, gdje se u crkvi Sv. Jurja čuva najstarija karta Svete zemlje u obliku mozaika. Potom su krenuli prema Petri, gradu starih Nabatejaca, skrivenom u stijeni. Tamo je razgledan cijeli grad, a iznenađenje je bio snijeg na cestama iznad Petre jer je snijeg u Jordanu osobita rijetkost.

Četvrtog dana krenuli su hodočasnici ponovno u Državu Izrael, prema Betlehemu. Poslije prijelaza granice, uputili su se na rijeku Jordan, na mjesto Kristova krštenja, gdje je služena sveta misa, a propovijedao je vlč. Đuliano Trdić, đakon. U sklopu Mise obnovljena su i krsna obećanja. Potom je posjećeno Mrtvo more gdje je bila i prilika za kupanje, a za večerom u Betlehemu  pridružio se i hrvatski veleposlanik  u Izraelu Pjer Šimunović, koji je nakon večere imao susret sa hodočasnicima u konferencijskoj dvorani.

U nedjelju, peti dan je započeo posjetu katolicima hebrejskog jezika, te susretom s vlč. Davidom Neuhaussom, patrijaharnim vikarom za katolike u Izraelu koji govore hebrejski jezik, kao i rabinom Davidom Rosenom, glavnim i odgovornim pri jeruzalemskom nadrabinatu za međureligijski dijalog. Susret je zaključen molitvom psalma 23. na hrvatskom i hebrejskom jeziku. Potom je posjećen Aim Karem, rodno mjesto Ivana Krstitelja, te se krenulo u obilazak Svetoga grada – Jeruzalema.  U Jeruzalemu obiđen je Sveti Sion, dvorana Posljednje večere, crkva Marijinog usnuća, te Zid plača. Popodne se krenulo prema Betlehemu, gdje je posjećena crkva na Pastirskim poljanama, Bazilika Rođenja Kristova, te je nadbiskup služio svetu Misu u franjevačkoj crkvi Svete Katarine. Uvečer je organiziran posjet Jeruzalemu prigodom hebrejskog blagdana Purima, kada se održava i karneval.

Šesti dan započeo je svetom Misom u Crkvi Agonije Kristove koju je vodio nadbiskup, a propovijedao vlč. Matija Matičić, biskupski vikar. Nakon mise hodočasnici su se uputili prema crkvi Groba BDM, te na Maslinsku goru gdje su posjetili crkvu Očenaša. Nakon toga slijedio je vrhunac hodočašća, posjet crkvi Svetog Groba, gdje su hodočasnici iskazali poklonstvo Božjem grobu, Kalvariji i kamenu pomazanja Tijela Kristova.

Poslijepodne, upriličen je prijem nadbiskupa s hodočasnicima u dvor Latinskog patrijahata Jeruzalema, gdje ih je primio Fuad Twal, jeruzalemski patrijarh. Patrijarh je hodočasnike upoznao sa stanjem Crkve u Izraelu. Dan je zaključen molitvom križnog puta Viom Dolorosom.

Sedmog dana hodočasnici su napustili Betlehem te se uputili u Tel Aviv, gdje su posjetili biblijski grad Jaffu (Jopu) iz kojeg je krenula Radosna vijest poganima po viđenju sv. Petru. Ujedno su imali priliku razgledati suvremeni grad Tel Aviv, biser moderne arhitekture XX. stoljeća. Hodočašće je zaključeno svetom misom u crkvi Sv. Petra u Jaffi. Na kraju svete mise, nadbiskup je izrazio zahvalnost vodičima u Jordanu i Izraelu, gospođi Berti, vlasnici agencije koja je organizirala boravak, Autotransu i njegovim predstavnicima, te pratiteljima hodočašća: vlč. Đulianu Trdiću, preč. Matiji Rašpici, bogoslovu Josipu Tomiću, te vlč. Matiji Matičiću, biskupskom vikaru za pastoral i organizatoru i koordinatoru ovog hodočašća.

Svi hodočasnici su se prepuni dojmova sretno vratili u domovinu.

 

Josip Tomić

GALERIJA:

[fbphotos id=303464049805337]