Vijesti

Korizma – okretanje k Gospodinu i bližnjemu

Kraj drugog tjedna mjeseca ožujka bogoslovi riječke bogoslovije proveli su nadasve duhovno: uspeli su se u planine i vinuli u prostranstva Duha, kako bi što kvalitetnije započeli korizmu i posvijestili si važnost truda oko vlastite duhovnosti. Zato su otišli u Krasno, na područje Gospićko – senjske biskupije, i upijali nagovore p. Josipa Sremića, iskusnog isusovca i pastoralnog suradnika Rezidencije Družbe Isusove u Opatiji.

Voditelj je kroz nekoliko nagovora, svojevrsnih meditacija, govorio o susretima slijepaca s Isusom te o Njegovom spasiteljskom djelovanju koje se očituje kroz oslobođenje od bolesti, fizičke kao i duhovne, da bi tako čovjeku ponudio priliku za novi život. Okosnica duhovne obnove bilo je pitanje „gdje sam ja u toj priči“, svatko je trebao promisliti o vlastitom odnosu s Bogom, o svojim stranputicama i lutanjima, a sve u kontekstu početka korizme. Ovaj susret s Bogom bio je, u biti, prvi korak ovogodišnje pripreme za Uskrs.

Odlaskom s Krasna, bogoslovi su posjetili grad Senj, posebno tvrđavu Nehaj gdje su uz stručno vodstvo imali priliku doznati važne činjenice hrvatske povijesti, kao i detalje suvremenih istraživanja i otkrića u samoj tvrđavi. Posjet je zaokružen posjetom senjskoj katedrali, gdje je bogoslovima srdačnu dobrodošlicu zaželio vlč. Richard Pavlić, senjski župnik, s kapelanom Nikolom Pršom, a ni druženje za bratskim stolom nije izostalo.

Služenje Bogu i ljudima: to bi bila „stara“, ali na novi način prikazana poruka koju su pripravnici za sveti red riječkog sjemeništa mogli izvući iz ove duhovne obnove; kako iz duhovnih poruka koje su im upućene, tako i iz posjeta Senju i učenja iz povijesti svoga naroda.

Laurent Kružić

GALERIJA:

[fbphotos id=303715659780176]