Vijesti

Riječki planinarski križni put i primanje među svećeničke kandidate Marka Gregića i Tomislava Vlahovića

Među riječkim vjernicima vrlo omiljen Planinarski križni put ove godine proslavio je svoje prvo desetljeće. Kao i svake godine, okupio se vjerni puk svih uzrasta. Zdrug katoličkih skauta „Srdoči“ bio je pionir ovog križnog puta budući da su prvi krenuli iz svoje župe prema katedrali sv. Vida gdje su se okupili i ostali vjernici. Procesiju je poveo riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je tradicionalno prvi nosio križ.

Čak je i kiša, koja je hodočasnike pokušala omesti na prvom dijelu puta, doživljena kao blagoslov s neba, no hodočasnici nisu gubili iz vida Veli vrh, svoj cilj. Svaku postaju križnoga puta čitao je predstavnik jedne od zajednica Riječke nadbiskupije, a otac nadbiskup aktualizirao je istu. Između postaja molila se krunica, odnosno pjevalo korizmene i marijanske pjesme. Nakon 7. postaje, vrijedni župljani župe svete Katarine pripremili su ispred kapele svetog Luke bogatu okrjepu.  Na jednoj je postaji nadbiskup posebno govorio o bogosloviji i bogoslovima, pri čemu su dvojica bogoslova svjedočila o svome svećeničkom pozivu i preporučili sve bogoslove riječke bogoslovije u molitve, ali i za nova duhovna zvanja. Na Velom vrhu i dvije redovnice podijelile su s vjernicima svoje iskustvo nasljedovanja Krista.

Kruna križnog puta bila je sveta misa koju je predvodio otac nadbiskup uz koncelebraciju riječkih svećenika. Sveta misa bila je tim posebnija što su dvojica bogoslova: Marko Gregić i Tomislav Vlahović primili službu „admissio“ što znači da su službeno primljeni među kandidate za svećenike. Misu je animirao Nadbiskupijski zbor mladih pod vodstvom Jurice Goje. Nakon svete mise župnik se pokazao pravim domaćinom počastivši vrijedne hodočasnike ićem i pićem.

Anton Budinić

Galerija:

[fbphotos id=308562555962153]