Vijesti

Đakonsko ređenje – Tomislav Vlahović

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić za đakona je zaredio akolita Zadarske nadbiskupije Tomislava Vlahovića, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je u nedjelju 18. svibnja predvodio u župnoj crkvi Sv. Anselma u Ninu. Istaknuvši da su đakonat i svećeništvo povezani sa služenjem, mons. Puljić je rekao da se đakonat Vlahovića, kao prvi stupanj sakramenta svetog reda, očituje u Službi Riječi i oltara te u služenju bližnjima. „Đakoni su osobito pozvani vršiti službu ljubavi, poput Krista koji nije došao biti služen, nego da služi. No, prvenstvena zadaća đakona je služiti Bogu”, poručio je nadbiskup, potaknuvši da se u sekularizmu i aktivizmu ne zanemare duhovnost i molitva. U Ninu, mjestu gdje se kao suzaštitinik slavi i djelovao je đakon Ambroz, koji je pomogao sv. Anselmu biskupu u osnivanju prve kršćanske zajednice, mons.

Puljić je ohrabrio Vlahovića da ne bude dvorjanin koji se dodvoruje ljudima ovoga svijeta, ili trstika koju ljuljaju razni vjetrovi kako hoće, nego da poput Ivana Krstitelja bude proročki navjestitelj Božje pravde i njegovog Kraljevstva. Ređenje je dar zaređenome, ali i nadbiskupiji, Crkvi i narodu, te je nadbiskup đakonu poželio razvoj dobre savjesti i svjedočanstvo kao dar njegove ljubavi Bogu i bližnjemu u darivanju bez pridržavanja i služenju bez uvjetovanja. Tragom navještaja iz Ivanova evanđelja, u kojem Isus razgovara s apostolima na Posljednjoj večeri prije odlaska s ovog svijeta, nadbiskup Puljić je rekao da ih time Isus priprema na ono što će se zbiti. „Znajući da će biti potreseni, znajući što ih čeka i sve što će mu se dogoditi do kalvarije, tješi ih neka se ne uznemiruje njihovo srce. Razgovara s Tomom, Filipom. Taj prekrasni razgovor postaje uzor našeg razgovora, našeg pitanja, naših postavljanja pitanja Bogu i traženja odgovora. To je prikladno za ređenje đakona koji je kroz život pitao, tražio, kucao, ispitivao, provjeravao, dok nije donio odluku da želi služiti u Crkvi i biti svećenik”, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da ređenje uvodi u otajstvo Božjeg plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi ‘Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas, da idete i da rod donosite’. „Bog poziva i bira, a čovjek odgovara, u svoj slobodi. Duhovno zvanje je dar i otajstvo vjere u čije su rađanje uključeni Bog, čovjek, obitelj i zajednica vjernika”, rekao je nadbiskup.

Govorio je i o značenju sakramenata kojima je njihov ustanovitelj Isus dao spasenjski sadržaj. Sakrament znači sveta tajna, otajstvo koje osjećamo, naslućujemo, ali ga do kraja ne možemo shvatiti. „U komunikaciji s drugima imamo prepoznatljive znakove, ali i neizgovorene tajne. Poklonjeni cvijet nije ljubav, ali označuje ljubav koju poklanjamo drugome. Trobojnica s grbom nije Hrvatska, ali se ona u tom znaku otkriva, njeni se žitelji po grbu i zastavi poznaju. Prepoznaješ nešto svoje. Tako i Bog ima svoje tajne i znakove po kojima se prepoznaje i izriče. Božja otajstvena prisutnost prepoznaje se u čudesnim djelima spasenja i oslobođenja”, istaknuo je mons. Puljić, čestitavši ređeniku Vlahoviću kojeg su dolaskom podržali i njegovi roditelji Josip i Ančica, dvojica braće, te rodbina i prijatelji pridošli iz Slavonije na taj događaj. Uz petnaestak zadarskih svećenika, u slavlju su sudjelovali i župnik iz Vlahovićeve rodne župe sv. Ante u Otoku pokraj Vinkovaca vlč. Ante Knežević, rektor Bogoslovije u Rijeci vlč. Sanjin Francetić te mnogi bogoslovi i sjemeništarci. Vlahović je rođen 17. srpnja 1987. g. Studij teologije završio je u Đakovu, a diplomirao je 2011. godine. 


GALERIJA: [fbphotos id=321379774680431]