Vijesti

Svet svećenik pripada Isusu – po Mariji

Poseban dan za riječku Crkvu svanuo je na blagdan Pohođenja Marijina; Petar Marjanović, Đulijano Trdić i Marijan Žderić, trojica đakona Riječke nadbiskupije, 31. svibnja 2014. zaređeni su za prezbitere u riječkoj katedrali u prisustvu klera, obitelji, bogoslova i svojih župljana.

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u propovijedi je istaknuo kako ređenicima rado podjeljuje sakrament svetog reda na Marijin blagdan budući da je ona majka duhovnih zvanja. Marija prva vidi što Crkvi treba, baš kao u Kani, i s Crkvom kliče, baš kao pri susretu s Elizabetom i na Duhove, a posebno se raduje zbog novih svećenika kojima je najbolji uzor u nasljedovanju Krista svojim „Evo službenice Gospodnje…“ Nadbiskup je nadodao da je svećenički put vrlo sličan Marijinom; mijenjanje životnih planova radi Božjih planova, rast u Gospodinovoj blizini, te priprema za konačni odgovor koji znači potpuno predanje Bogu. Međutim, svećenikovo predanje Bogu uzrok je njegove istinske radosti koja se širi te  koja izvire iz srca i susreta s Uskrslim. Predanje je i sredstvo za poniranje u Božje dubine kako bismo otkrili ljepotu Božjih otajstava.

Naglasivši kako je Marija najviše propovijedala životom, a puno manje riječima, riječki nadbiskup čestitao je novim prezbiterima i zaželio im da u svom služenju narodu budu istinski Kristovi.

Laurent Kružić