Vijesti

Duhovna obnova – Fra Diego Deklić na riječkoj bogosloviji

Duhovnu obnovu riječkih bogoslova vodio je fra Diego Deklić, moderator Duhovnog centra na Košljunu, 6. lipnja 2014. na riječkoj bogosloviji.

Uzimajući kratak predah nakon završenih predavanja, a prije početka ispita, riječki su bogoslovi s fra Diegom promišljali o vlastitoj duhovnosti za koju je potrebno da bude izgrađena na pravim temeljima. Fra Diego je progovorio o tome kako prava duhovnost često podrazumijeva odustajanje od vlastitih planova da bi se vršila Božja volja. Najbolji primjer su nam dvije važne biblijske žene: Marija i Elizabeta. One su u ljudima neshvatljivim okolnostima uspjele izvršiti volju Božju. I ne samo to: odlučile su pomoći jedna drugoj unatoč vlastitoj patnji. Pa ipak je ključna Marijina uloga: ona pred Bogom priznaje svoju neznatnost, „ne opija se“ svojom novom ulogom, a Bog je ne izabire zbog njezine inteligencije ili pobožnosti, već jer ono što prima zna vratiti na pravu adresu; samom Bogu. Djevica nam pokazuje i kakav je to kršćanski život: pretežito skrovit, svakodnevan, a u kriznim situacijama oslonjen na Boga ( „Neka mi bude po riječi tvojoj!“ ; „Što god vam rekne, učinite.“), budući da Bog nije dužan nama polagati račune, a pravi vjernički stav iziskuje svjesnost da mi ne znamo, ali da Bog zna. Fra Diego je istaknuo kako je Marija žena Velike Subote. Ona je jedina u kojoj je vjera opstala i u tim teškim trenucima. Zato je baš Marija majka Crkve, ona koja ponovo u svom životu dočekuje Silu odozgor, Silu koja ovaj puta silazi i na njezinu djecu.

Duhovna obnova zaključena je sutradan zajedničkom jutarnjom, a bogoslovi su s  povjetarcem u jedrima krenuli u nove radne pobjede!

Laurent Kružić