Vijesti

Potrebno je češće doći u kuću Riječke Majke

Potrebno je češće doći u kuću u kojoj je živjela službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić i u toj kući slušati Riječ Božju koju je ona s lakoćom provodila u djela, rekao je rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci mons. Sanjin Francetić predvodeći u subotu 28. veljače misno slavlje u kapeli Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju u povodu Dana Majke Marije Krucifikse Kozulić. Suslavili su vicerektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. Marko Stipetić i duhovnik  p. Vatroslav Halambek, dok su liturgijsko pjevanje animirali bogoslovi.

U povijesti Crkve prvi kršćani govorili su da su sveti ukazujući nam tako da smo svi pozvani na svetost, poručio je propovjednik. Bog od nas traži da u životu nešto napravimo, da se ne štedimo u molitvi. Kao primjer naveo je službenicu Božju Mariju Krucifiksu Kozulić koja je u obitelji naučila moliti, a u svom apostolatu rada s djecom i osnivanju Družbe imala je duhovnu podršku. I mi danas možemo puno toga učiniti. U tome nam mogu pomoći liturgijske molitve u kojima nas sveci zagovaraju, poručio je.

Govoreći o nedostatku duhovnih zvanja istaknuo je kako mnogi kao krivca navode nedovoljno angažiranog župnika u radu sa župljanima, umjesto u vremenu koje jako puno opterećuje mlade. “Nakon svih opterećenja, školovanja, nerijetko mladi tek kada se zaposle shvate da to nije ono na što su pozvani. Primjer su neki bogoslovi koji su nakon zasnivanja radnog odnosa čuli Božji poziv. To je znak kojega ne smijemo predvidjeti. Također, nisu u pravu oni koji kažu da su mladi pokvareni. Ima među njima puno čestitih osoba koje traže sreću, traže Boga.”

U Godini posvećenog života, koja je u tijeku, pozvao je sve na molitvu za nova redovnička zvanja. Na osobit način zahvalio je Bogu za Družbu koju je osnovala službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić rekavši kako su sestre Družbe angažirane u riječkoj Bogosloviji na čemu im se osobito zahvalio. “Bogu smo zahvalni na ženama koje su svoj život stavile na raspolaganje drugima, a sve u poslušnosti. Danas je poslušnost mnogima problem, osobito poslušnost prema Bogu, a onda i prema poglavarim.”

Zaključujući propovijed istaknuo je kako je Majka Marija Krucifiksa Kozulić život temeljila kroz tri slike: Isusa u jaslicama, odnosno blagog Isusa – djeteta, Isusa na križu i Euharistiji. Za vrijeme njenog života u gradu Rijeci postojale su pučke misije u kojima su se župljani okupljali na molitvu. Te molitve za plod su imale duhovna zvanja, rekao je mons. Francetić. Stoga je okupljene potaknuo na zauzetiju molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja.

Nakon mise bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” sa sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova predvodili su klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Dan Majke Marije Krucifikse Kozulić zaključen je obilaskom prostora u kojima je živjela i djelovala utemeljiteljica Družbe. Bogoslove je tom prigodom sa životom buduće blaženice upoznala postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić.

Preuzeto sa: ri-nadbiskupija.com


GALERIJA:

Response code is 404