Vijesti

Blagdan sv. Ivana Pavla II.

Svečano smo proslavili blagdan sv. Ivana Pavla II. U jutarnjim satima, do ručka, bio je susret naših župnika u Bogosloviji. Poslijepodne, nakon što smo se okupili na riječkoj Rivi, kod spomen-bitve Papina dolaska u Rijeku, krenuli smo u 17 sati sati sa procesijom kroz ulice našega grada do Bogoslovnog sjemeništa Ivana Pavla II. U procesiji smo molili svetu krunicu Blažene Djevice Marije i pjevali prigodne marijanske pjesme. Dolaskom procesije u Bogosloviju uslijedila je svećana Sveta Misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup, mons. dr. Mile Bogović, u koncelebraciji naših odgajatelja i drugih svećenika. Na početku Mise sve prisutne je pozdravio rektor Bogoslovije, msgr. Sanjin Francetić.

U navještaju svetog evanđelja po Marku čuli smo Petrovu vjeroispovjest da je Isus pomazanik Božji, Petrovo odvraćanje Isusa od njegove muke i smrti koju im je pretkazao, kao i Isusove riječi: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.” Prigodnu homiliju je održao predvoditelj misnog slavlja, biskup Bogović. Biskup se osvrnuo na pročitano evanđelje, a govoreći o otajstvu križa i o patnji rekao je: “Evo vidimo i tu na neki način kako je tu ljubav Božju na svome križu, hodeći po svijetu, na sve strane svjedočio Ivan Pavao II.” Pod tim vidom je nadalje progovorio:

I zato nam nije čudno da je upravo taj Papa napisao encikliku koja se zove: ‘Spasonosno trpljenje’. Postoji razno trpljenje, postoji prokleto trpljenje – kada proklinješ sve kao onaj lijevi razbojnik, ali postoji i spasonosno trpljenje, i to je ona snaga doista, instrument rekli bi, preko kojeg Bog najlakše i bolje može odsvirati svoju simfoniju ljubavi prema čovjeku. I nije bilo boljega mjesta da se ta ljubav tako snažno očituje nego upravo na križu. Mi možemo doista reći da je na taj način nama jasnije postalo koliko je vrijedno svoju patnju, svoj križ, priključiti Isusovom križu, Isusovoj patnji. 

Govoreći o Ivanu Pavlu II. rekao je: “Bio je i on radostan što je mogao trpjeti i ići svijetom dokazujući svoju ljubav, a zapravo ljubav Božju preko njega. Bio je i radostan što je mogao podnositi i neprijateljstva, i neslaganja, ali svakako nije se nikada rastavio od ljubavi koju je on prepoznao u svome Učitelju, Isusu Kristu, i kojega je htio na svaki način, pa i u svojoj patnji, posvjedočiti i potvrditi.”, zaključio je svoju homiliju biskup Bogović.

Na kraju Svete Mise rektor je sve pozvao da posjete sobu u kojoj je boravio sv. Ivan Pavao II., a zatim je uslijedila pobožnost čašćenja relikvija sv. Ivana Pavla II. Blagdan smo zaključili zajedničkom večerom i pjesmom.

Zahvalni Bogu na velikoj milosti da je naša Bogoslovija prije dvanaest godina bila dom velikom Papi, sv. Ivanu Pavlu II., molimo i dalje njegov zagovor:

Oče Nebeski, zahvaljujemo Ti za veliki dar Crkvi u osobi Ivana Pavla II.
Zahvaljujemo Ti što si nas po njemu pohodio u našoj bogoslovskoj obitelji.
Molimo Te, ljubljeni Oče, izlij svoju milost i u sve naše obitelji, da mir i ljubav u njima vladaju.
Molimo Te i za svetost svećenika, da po njegovu primjeru i zagovoru u njima raste žar ljubavi
prema Bogu, Crkvi, papi, dušama i pozivu.

Sveti Ivane Pavle II., moli za nas!


GALERIJA:

Response code is 404