Službe i ređenja,  Vijesti

Đakonsko ređenje Tomislava Kutleše

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika i jednog od prvih sedmorice đakona, u subotu 26. prosinca riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić za đakona je u katedrali sv. Vida zaredio Tomislava Kutlešu.

Nadbiskup je ređenika na početku podsjetio na trostruku službu kojom će svome biskupu i njegovu prezbiteriju pomagati: u naviještanju Riječi, u pripremi i slavljenju sakramenata te u službi ljubavi ili caritasa. Također, kazao je kako ga obred ređenja kao đakona predstavlja kao ‘…slugu Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj koji zdušno vrši Božju volju i radosno služi i Gospodinu i ljudima. A kako nitko ne može služiti dvojici gospodara, svako nepoštenje i lakomnost smatraj robovanjem kumirima.’

U nastavku se osvrnuo na važnost nasljedovanja svetaca, kao uzora i učitelja, kazavši kako su đakonima to sveti đakoni, među kojima je sv. Stjepan kao jedan od prve sedmorice. Mučeništvo ovog sveca prvomučenika, prema tekstovima sv. Luke, slično je mučeništvu Isusa Krista. Kao i Isus, tako je i Stjepan osuđen zbog tobožnjeg huljenja protiv Hrama i Zakona. Kao i protiv Isusa, i protiv Stjepana su izvedeni lažni svjedoci. I jednom i drugom sudili su isti ljude, kazao je nadbiskup. Dodao je kao što Isusovi progonitelji i suci nisu mogli odoljeti njegovoj riječi, tako se i Stjepanovi protivnici osjećaju nemoćni pred snagom njegove riječi mudrosti. Zbog toga su Stjepana poput Isusa odvukli izvan grada i kamenovali, kazao je riječki nadbiskup. “A Stjepan, dok umire, moli kao i njegov Učitelj, da njegovim protivnicima to što mu čine Bog ne uzima za grijeh, dakle oprašta im. Pritom mu Isus udjeljuje milost da ga može usred teških muka vidjeti kako stoji zdesna Bogu.” Sličnost s Isusom ide i dalje s obraćenje mladića Savla koji je kasnije postao Pavao, kazao je nadbiskup podsjetivši na vojnika pod križem i njegovih riječi: ‘Uistinu, Sin Božji bijaše ovaj” (Mt 27, 54)

KJKJJZaključujući, nadbiskup je ređeniku poručio da je svetim redom đakonata njegova sraslost s Kristom postala još dublja i posebna jer je postao dionikom Isusovog poslanja. “Što ti bolje u ovom trenutku možemo poželjeti nego da do kraja budeš svome Učitelju vjeran u dobru i zlu, kako bi po sjaju tvoga vladanja i mudrosti tvojih riječi mnogi upoznali onoga kojemu si ti povjerovao i skupa s tobom ispovjedili: ‘Isus Krist je uistinu Sin Božji Spasitelj.’ Nekako je u naravi čovjeka da teži biti prvi. Ta težnja u mnogima rađa nezdrave ambicije. A ti teži biti na zdrav, ispravan način prvi: prvi u svjedočenju za Krista, prvi životom i umiranjem za njega i braću, kao što je bio sv. Stjepan, đakon, prvomučenik, prvi koji je od Kristovih učenika bio ovjenčan krunom mučeništva.”

Svečanom obredu ređenja i euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni svećenici i sjemenišni poglavari, Tomislavovi roditelji, rodbina, kolege sjemeništarci, redovnice kao i brojni prijatelji i vjernici.