Službe i ređenja

Đakonsko ređenje vlč. Antona Budinića

Đakonsko ređenje novog đakona Krčke biskupije, vlč. Antona Budinića, inače rodom iz Malog Lošinja, bilo je u osorskoj ex katedrali na otoku Cresu. Misa s obredom ređenja slavila se na spomendan svetog Ivana Pavla II., 22. listopada, a započela je u 10.00 sati. Nekoliko nas bogoslova sudjelovalo je na toj svečanosti, makar smo iste večeri sudjelovali i na slavlju svetoga Ivana Pavla II. u našem istoimenom sjemeništu u Rijeci. Vremenski uvjeti su nam bili povoljni jer nas je toga dana pratilo sunčano vrijeme.

Svetu Misu je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, OFM Cap., u koncelebraciji većeg broja krčkih i nekoliko riječkih svećenika. Na slavlju ređenja bili su i naši odgojitelji, rektor vlč. Mario i vicerektor o. Marko, zatim naš bivši rektor mons. Sanjin Francetić, Antonov bivši vicerektor vlč. Božidar Mrakovčić, Antonov župnik mons. Ivan Brnić, novi ministar turizma gospodin Gari Cappelli (koji je donedavno bio gradonačelnik Malog Lošinja) te naravno, Antonov otac Silvano i majka Madina, braća Mario i Matej, sestre Iva i Marija, rodbina, prijatelji itd. Na slavlju je pjevao župni zbor iz župe Rođenja Blažene Djevice Marije – Mali Lošinj, a na početku slavlja sve nas je pozdravio župnik Osora, vlč. Ivan Katunar.

Misa s đakonskim ređenjem protekla je uobičajenim redom. Uvodni obredi, služba riječi, proziv kandidata, biskupova homilija, obred ređenja, euharistijska služba i zaključni obredi. Evanđelje je navijestio Antonov studijski kolega, vlč. Marko Gregić, koji je nedavno također zaređen za đakona Riječke nadbiskupije. U homiliji je biskup Ivica progovorio o nasljedovanju Isusa, o križu, a progovorio je i o svetom Ivanu Pavlu II. Biskup je tako o nasljedovanju Isusa i o križu rekao: „Nasljedovati Isusa Krista može samo slobodan čovjek koji je svjesno izabrao jedan oblik života, jedan način života i unaprijed prihvaća sve posljedice toga izbora, svega onoga što će se dogoditi u radosti i u žalosti. Križ je posljedica moga izbora i moga nasljedovanja Isusa Krista i ne postoji drugoga puta.“ Nešto kasnije biskup je također rekao: „ali kako god bilo Isus Krist nas poziva na velike stvari. Isus Krist se nikada nije zadovoljio da budemo prosječni nego da budemo gorljivi, da budemo vatreni, da budemo oduševljeni, da budemo puni energije, snage, elana, poleta.“ Biskup je u homiliji uputio i prigodnu riječ ređeniku Antonu.

Na kraju svete Mise svoju zahvalu su izrekli: u ime župljana župe sv. Gaudencija – Osor, gospodin Roberto Polonio, u ime ministranata Malog Lošinja, Robert Škorvaga te sam ređenik, vlč. Anton Budinić. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje uz organizirani ručak ispred osorske bivše katedrale. Pred vlč. Antonom je sada đakonski praktikum. Krenimo i svi mi te ustrajmo u nazovimo to tako, ”đakoniranju” – u vršenju službe posluživanja i ljubavi prema bližnjima radi proslave Božje u našim životima. Neka nam u tome pomogne savršena službenica Gospodnja, Blažena Djevica Marija.