Službe i ređenja

Đakonsko ređenje vlč. Marka Gregića

OAuthException: (#200) Missing Permissions

Krajem prvog tjedna po početku nove akademske godine obilježili smo važan događaj za našu bogoslovsku zajednicu, za Riječku nadbiskupiju, ali i za cijelu Crkvu. U subotu, 8. listopada, po rukama mons. dr. Ivana Devčića, naš subrat, bogoslov Marko Gregić, zaređen je za đakona. Đakonsko ređenje bilo je u župnoj crkvi svetog Romualda i Svih Svetih na Kozali koja je nedaleko od naše Bogoslovije – udaljena tek desetak minuta hoda. Crkva je bila popunjena, a dobrim dijelom zahvaljujući Markovim župljanima. Naime, Marko je rodom iz Slavonije, općine Gorjani – mjesto Tomašanci, te su tako dva autobusa župljana stigla na ređenje, zajedno sa Markovom majkom Lidijom, sestrama i rodbinom. Misa s obredom đakonskog ređenja protekla je lijepo i skladno, a uz oca nadbiskupa u koncelebraciji je bilo oko dvadesetak svećenika.

Nakon proziva kandidata za ređenje uslijedila je homilija. U homiliji je otac nadbiskup spomenuo poznate i svete đakone Crkve: svetog Stjepana prvomučenika, svetog Lovru te svetog Dimitrija čiji se spomendan upravo toga dana slavio. Nadbiskup je, nakon što je progovorio o životu svetog Dimitrija, koji je djelovao na području nekadašnje Sirmije (što je nedaleko rodnog kraja našeg ređenika), preporučio ređeniku da ga uzme za uzora i zagovornika u vršenju svoje službe đakona. Približio nam je, nadalje, svetopisamski izvještaj iz Djela apostolskih, postavljanje sedmorice đakona od strane apostola među kojima je bio i sveti Stjepan.

Po završetku homilije, polaganja obećanja te litanijske prošnje uslijedilo je polaganje ruku na ređenika i molitva ređenja. Nakon obreda ređenja vlč. Marko je obukao bijelu štolu na đakonski način i bijelu dalmatiku, liturgijsku odjeću đakona. Poslije primanja evanđelistara te cjelova mira započela je euharistijska služba.

Pri završetku obreda pričesti, svima se obratio vlč. mr. Mario Gerić, župnik župe svetog Romualda i Svih Svetih, a nakon njega je svoju zahvalu izrekao novozaređeni đakon, vlč. Marko Gregić. Dvije djevojčice su vlč. Marku i nadbiskupu Ivanu poklonile bukete cvijeća kao izraz zahvalnosti. Svima se obratio i otac nadbiskup, a prije završnog blagoslova, majka vlč. Marka poklonila je ocu nadbiskupu prigodan dar. Radosno ozračje oko novog đakona nastavili smo u našem Bogoslovnom sjemeništu gdje je bio upriličen ručak za sve goste.

„Ti si sa mnom“ (Ps 23,4) glasi svetopisamski citat kojeg je vlč. Marko odabrao za svoje đakonsko ređenje i stavio ga na svoje spomen-sličice. Neka ovaj citat postane i nama poticaj da nastojimo uvijek biti s Gospodinom – i u životu i kroz molitvu – te da se tu i tamo sjetimo vlč. Marka u svojim molitvama i tako mu pomognemo na njegovom putu služenja Gospodinu. Neka Gospodin blagoslovi njegove putove i pothvate, ali neka izlije svoj blagoslov i na čitav naš hrvatski narod. Markovo ređenje poklopilo se i sa Danom neovisnosti: molimo zato Gospodina u ovom mjesecu listopadu zajedno s Majkom Marijom (moleći krunicu koju su nekoć naši branitelji nosili oko vrata) da pozove u svoju žetvu novih radnika i dade našem hrvatskom narodu mir koji dolazi od zajedništva s Njime.


GALERIJA: