Vijesti

Krčki bogoslovi hodočastili sa vjernicima svoje biskupije Gospi Trsatskoj

OAuthException: (#200) Missing Permissions

Nas petorica Krčkih bogoslova koji smo u Bogosloviji „Ivan Pavao II.“ u Rijeci, hodočastili smo (pa makar je to bilo i autom) na Trsat te sudjelovali na hodočašću Krčke biskupije Gospi Trsatskoj. Pridružio nam se i naš šesti bogoslov iz Malog Lošinja, Anton Budinić, koji će 22. listopada biti zaređen za đakona u Osoru u župnoj crkvi, osorskoj ex-katedrali. Svetu Misu, koja se slavila u perivoju trsatskog svetišta, predvodio je krčki biskup, mons. Ivica Petanjak, OFM Cap., uz koncelebraciju većeg broja svećenika te prisutnost mnoštva hodočasnika koji su stigli sa naših kvarnerskih otoka, iz grada Rijeke te okolice. Posebno je pak bilo za četvoricu naših bogoslova što su ove godine u procesiji nosili sliku Gospe Trsatske (tj. njezinu repliku), a kako smo u Godini Milosrđa, obrazac Mise bio je na čast Blažene Djevice Marije, Kraljice i Majke milosrđa. Misno slavlje je pjevanjem animirao župni zbor iz grada Cresa.

U homiliji je biskup Ivica govorio o Božjem milosrđu. Rekao je među ostalim: „Danas smo uzeli tekstove Svete Mise od Blažene Djevice Marije, Kraljice i Majke milosrđa. Kraljica i Majka milosrđa zajedno. Kako je to moguće? Pa već u srednjem vijeku ona poznata molitva, koju svi valjda znademo, ‘Zdravo Kraljice, Majko milosrđa’. Kraljevstvo Božje i milosrđe Božje idu zajedno. U Božjem kraljevstvu kraljevati znači služiti. Bog pozna samo jednu vrstu kraljevanja, a to je služenje. I zato Marija ne može ono što je od Boga primila za sebe zadržati nego mora ići poslužiti, mora ići onu darovanu milost drugima darovati, drugima dati, drugima prenijeti, drugima poslužiti. I zato naše štovanje Blažene Djevice Marije može biti samo u tome duhu da ako želimo u Božjem kraljevstvu kraljevati onda se moramo velikodušno svima i svakome na raspolaganje dati. Moramo biti poslužitelji milosti i milosrđa Božjega.“

Posebna su i milosna ova biskupijska hodočašća, a naročito hodočašća našoj Majci Mariji, Bogorodici, Kraljici i Majci milosrđa koja nas neprestano zagovora kod Gospodina. Molimo je: Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.


GALERIJA: