Vijesti

Zatvaranje Godine milosrđa

Došli smo do samog konca jedne liturgijske godine, a tako i svete, jubilarne Godine milosrđa. U nekim biskupijama se Godina milosrđa već zaključila na 33. nedjelju kroz godinu, a mi smo, kao bogoslovska zajednica, sudjelovali na Misi zahvale i zatvaranja ove svete godine za područje Riječke nadbiskupije. Kao što je i predsjedatelj slavlja, riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, u homiliji rekao da završavamo nešto, a započinjemo s nečim – naime, slavlje zatvaranja Godine milosrđa održalo se u riječkoj katedrali sv. Vida u subotu uoči svetkovine Krista Kralja (misni obrazac je bio od te svetkovine) – htio je dakle reći, završavamo s Godinom milosrđa, a započinjemo sa svetkovinom Krista kralja.

Na svetoj Misi u koncelebraciji je bilo oko 20-ak svećenika, a sudjelovalo je dosta redovnica te ostalog Božjeg naroda. U homiliji je otac nadbiskup dao osvrt na prošlu svetu godinu, a progovorio je i o našem Bogu, Isusu Kristu, kazavši da On nije kralj koji žrtvuje svoje podanike radi sebe, nego, On je kralj koji sam sebe žrtvuje radi svojih podanika, radi njihova spasenja.

Nakon popričesne molitve generalni vikar Riječke nadbiskupije, mons. Emil Svažić, progovorio nam je svima o oprostima – što su to oprosti, što je potpuni, a što djelomični oprost, koji su uvjeti za dobivanje oprosta i naveo je primjere djela i molitva preko kojih možemo od Boga i njegove zaručnice Crkve zadobiti oproste od vremenitih kazni. Zapjevavši Marijin Magnificat, Veliču, zahvalili smo Bogu i slavili ga ovom molitvom te zatim primili Božji blagoslov po rukama oca nadbiskupa. Nadbiskup Devčić također nam je kazao da je Godina milosrđa sada za nama, ali i dalje ostaje poziv i dužnost kršćanina, katolika, da čini djela milosrđa, a zanimljivo je još reći da se Godina milosrđa na neki način ”produžuje” u Marijinom trsatskom svetištu jer se dogodine slavi velika obljetnica od 650 godina od dara ikone ”Majke milosti” – Gospe Trsatske – trsatskome svetištu od strane pape Urbana V. Tako da će, kao što je to bilo i kroz proteklu godinu, i dogodine vrijediti trsatsko svetište kao povlašteno mjesto za mogućnost dobivanja potpunog oprosta.