Događanja u bogosloviji,  Vijesti

Počela nova akademska godina

OAuthException: (#200) Missing Permissions

Nova je akademska godina počela u ponedjeljak 2.listopada svečanim euharistijskim slavljem sa zazivom Duha Svetoga. Svetu je Misu predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a propovijedao je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Svetoj su Misi nazočili i ostali biskupi iz Riječke metropolije mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski, te mons. mr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.

Biskup Petanjak u propovijedi je usporedio prelazak Izraelaca preko Crvenog mora i prolazak kroz pustinju sa životom studenatateologije. Izlazak iz Egipta početak je studija, polaganje ispita prelazak je preko Crvenog mora, a nastavak studija i hod kroz život usporedio je s prolaskom kroz pustinju do Obećane zemlje. Budući da smo slavili i spomendan Anđela čuvara, biskup se pitao: „Imaju li profesori na teologiji ulogu anđela čuvara?“ Anđeli čuvari nesavršeni su posrednici Božji koji nam posreduju poruku spasenja, pa stoga možemo reći da su profesori naši anđeli čuvari. Na kraju je biskup tražio od studenata da nakon studija ne budu lošiji vjernici nego prije studija te je s tim u vezi  istaknuo  važnost molitve u životu studenta teologije. S druge strane, rekao je, da studij ne prestaje završetkom fakulteta, ta i on sam i dalje proučava teologiju kako bi bolje razumio poruku spasenja.

Nakon Mise slijedilo je inauguralno predavanje dr. sc. Franje Mijatovića na temu: Moralni subjekt bez ograničenja u brizi o sebi; Etički elementi u filozofiji M. Foucaulta.

GALERIJA