Događanja u bogosloviji

DAN TEOLOGIJE U RIJECI

Svetkovina Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije, osmog prosinca, u cijeloj Crkvi odiše svečanošću. Ta je, međutim, svetkovina za područni studij teologije u Rijeci posebno važna jer upravo tada obilježava, svečanom akademijom, Dan teologije u Rijeci.

Tako je ove godine svečanost započela sa svetim misnim slavljem, u kapelici Bogoslovnog sjemeništa, kojega je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, u zajedništvu s krčkim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom, gospićko–senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, te prisutnim prezbiterima. Propovjedao je mons. Križić. Ovo su samo neke od misli koje je monsinjor u propovijedi rekao tumačeći nam pad prvog čovjeka opisana u knjizi Postanka koju smo čitali:

Čovjek ne prihvaća odgovornsot za grijeh pa tako druge optužuje. Napad je najbolja obrana; gdje je grijeh tu je i nered. Grijeh optužuje i napada. Adam optužuje Boga za grijeh: On je krivac za pad  jer je On stvorio ženu koja ga je na to navela. Adam optužuje i Evu. Tako se Adam ne osjeća krivim. Bezgrešno začeće je Božji dar Mariji. Marija je ispunjena milošću. Marija ne optužuje ni u progonstvima ni u patanjama. Ona želi biti sluškinja, ne sudac. Nema tako slobode bez otvorenosti služenju. Marija traži što Bog hoće i zna da je sa Bogom sve moguće.“

Nakon svete mise uslijedila je svečana akademija kojom su predsjedali dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta – gospodin dr. Mario Cifrak, te predstojnica Teologije u Rijeci,          dr. Veronika s. Nela Gašpar. Ove se godine na toj svečanosti osvrnulo i na 390. obljetnicu od dolaska isusovaca u Rijeku te 70. obljetnicu od otvaranja Bogoslovnog sjemeništa i Visoke bogoslovne škole u Rijeci. O tomu su govorili dr. Marko Medeved i dr. Ivan Devčić. Posljednja i najsvečanija točka akademije svakako bijaše akademski čin kojim su se uručile diplome ovogodišnjim diplomantima. Dan teologije je glazbeno popratio Zbor studenata teologije u Rijeci.

FOTOGALERIJA