Službe i ređenja,  Vijesti

Josip Pende i Domagoj Duvnjak novi su đakoni Riječke nadbiskupije

Josip Pende i Domagoj Duvnjak novi su đakoni Riječke nadbiskupije

 

Josipa Pendea i Domagoja Duvnjaka za đakone je zaredio riječki nadbiskup Ivan Devčić na misi u župnoj crkvi u Jelenju, matičnoj župi Josipa Pende, 20. listopada. Veliku su jelenjsku crkvu ispunili brojni župljani i rodbina ređenika, kao i članovi zajednice Omnia Deo kojoj pripada Domagoj Duvnjak. Župni zbor Svetog Mihovila iz Jelenja animirao je svečano slavlje, a liturgijski su čitači i pjevači iz srca prenosili Riječ Božju.

 

Nadbiskup je u propovijedi ređenike podsjetio na neke od đakona koji su dali iznimno svjedočanstvo vjere, podnoseći i mučenički smrt poput sv. Stjepana i sv. Lovre. „Dragi ređenici, budite ponosni i Bogu zahvalni što ste danas primanjem svetog reda đakonata uvrštavate u tako divno i časno društvo svetih službenika Krista i njegove Svete Crkve. Nek vam oni budu uzori i zaštitnici. Neka vam izmole da u svim životnim kušnjama postanete poput njih vjerni Kristu, ma kakve žrtve to od vas zahtijevale. Od svetog Lovre učite gorjeti za Krista i ako treba izgorjeti. Po uzoru na njega, služite siromasima, otkrivajući u služenju njima bogatstvo. Tako obogaćeni moći ćete se bez straha pojaviti pred nebeskim sucem koji će vam reći: ‘Valjaš slugo dobri i vjerni. U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti. Uđi u radost Gospodara svoga’.

 

Prepun emocija zahvalu je izrekao vlč. Josip Pende. „Zahvaljujemo Gospodinu jer nas je, iako nedostojne, pozvao u svoju službu; Blaženoj Djevici Mariji našoj Majci i Kraljici srdaca što nas je sve ovo vrijeme čuvala u vjernosti Bogu i Crkvi. Zahvaljujemo se i Vama, dragi Oče nadbiskupe, što ste prepoznali da nas je Bog pozvao i iskazali nam povjerenje da možemo služiti Bogu i Crkvi kao zaređeni službenici.“ Na kraju je nadbiskup podsjetio da bez molitvene podrške nema niti uspjeha. „Molite za ovu dvojicu ređenika, molite za svećenike. da i mi svećenici i vi laici budemo onakvi kakve nas Bog želi. Da budemo svjedoci i riječima i životom“, zaključio je nadbiskup Devčić.