Događanja,  Vijesti

Simpozij ” Riječki znanstveni mostovi III “

Jučer u dvorani Teologije u Rijeci, održan je 3. po redu interdisciplinarni simpozij pod nazivom „Riječki znanstveni mostovi 3“. Simpozij je međunarodnog karaktera, tako da su i ove godine osim naših domaćih, na simpoziju sudjelovali predavači iz Poljske.
Sve prisutne na početku je pozdravila predstojnica područnoga studija Teologije u Rijeci, s. Veronika Nela Gašpar. Osvrnuvši se kratko na prošla dva simpozija, upoznala je prisutne sa temom ovogodišnjeg simpozija, „Teorija evolucije: polilog o njenim mogućnostima i granicama“. Istaknula je kako je upravo pitanje evolucije najznačajnije pitanje oko kojeg teologija i filozofija trebaju graditi mostove kako bi se „susrele“ u svojim razmišljanjima. Prisutnima se onda obratio sada već bivši profesor i kancelar Teologije mons. Dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. U svom obraćanju posebno je naglasio kako je povezivanje odnosno izgradnja mostova među znanstvenim disciplinama izazov i potreba današnjeg vremena, te da je od velike važnosti graditi i učvršćivati te mostove. U ime Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, prisutnima se obratio prof. dr. sc. Nenad Malović, prodekan za znanost, koji je pohvalio organizaciju trećeg u nizu simpozija.
Prije početka pojedinačnih izlaganja svakog od predavača, organizatori simpozija prof.dr.sc. Amir Muzur ispred Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci te dr.sc. Saša Horvat ispred Teologije u Rijeci, pozdravili su sve prisutne i dali riječ predavačima koji su, iznoseći otkrića i spoznaje svatko iz svog područja istraživanja evolucije, vjerujemo, ugradili svatko po jedan dio mostova između disciplina koje se bave temom evolucije. Iza svakog bloka predavanja bila je mogućnost za međusobnu raspravu i postavljanje pitanja. Simpozij je okončan oko 15 sati završnom raspravom i završnom riječi organizatora.