Službe i ređenja,  Vijesti

Ivan Devčić novi je đakon Riječke nadbiskupije

Ivan Devčić novi je đakon Riječke nadbiskupije čime je zakoračio na posljednju stepenicu koja ga dijeli od svećeničkog ređenja. Za đakona ga je zaredio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u subotu 24. kolovoza na misi u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Riječku prvostolnicu  ispunili su brojni vjernici i rodbina ređenika, a nadbiskup je u propovijedi ređenike i okupljene vjernike upoznao s Rimskim pontifikalom u kojemu stoji da se đakonskim ređenjem „ostvaruje ulazak u klerički stalež i inkardinacija u neku biskupiju ili osobnu prelaturu“. Osim toga, ređenik će prihvatiti celibat kojim se đakoni na nov način posvećuju Kristu. “S đakonskim ćeš ređenjem također dobiti tom redu pripadajuće službe, odnosno zadaće. A to su: svečano podjeljivanje krštenja, čuvanje i dijeljenje euharistije, prisustvovanje ženidbi i blagoslivljanje ženidbe, davanje popudbine umirućima, tumačenje Svetoga pisma vjernicima te poučavanje i poticanje vjernika na život u skladu s Božjom riječi, zatim predsjedanje vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeljenje sakramentala, vođenje obreda sprovoda i pokopa te slavljenje u ime Crkve liturgije časova za Božji narod i sve ljude. A kako bi sve to mogao izvršavati Bogu na slavu i vjernom narodu na spasenje, potrebno je da budeš čovjek molitve koji intenzivno razmatra Božju riječ i u njezinu svjetlu promatra svoje poslanje i ljude kojima ćeš biti poslan.” Nadbiskup je dodao kako je vlč. Devčiću u tom poslanju nužna i  podrška vjerničke zajednice.

Đakoni su bili apostolima pri ruci za namirivanje tjelesnih potreba siromaha, ali i za duhovnu skrb za ljude, koju su ostvarivali propovijedanjem i tumačenjem Božje riječi, kao i posluživanjem u bogoslužju, kazao je nadbiskup. Đakonima se i danas povjerava briga kako za tjelesne tako i za  duhovne potrebe ljudi, posebno sedam tjelesnih i sedam duhovnih djela milosrđa, koja su pozvani činiti svi vjernici, a na poseban način đakon. Tjelesnih djela milosrđa su: 1. gladna nahraniti; 2. žedna napojiti; 3. siromaha odjenuti; 4. putnika primiti; 5. bolesnika i utamničenika pohoditi; 6. roba otkupiti; 7. mrtve pokopati.  Duhovna su pak: 1. neodlučna savjetovati; 2. neuka poučiti; 3. grešnika opomenuti; 4. žalosna i nevoljna utješiti; 5. uvredu oprostiti; 6. nepravdu strpljivo podnositi; 7. za žive i mrtve Boga moliti, pojasnio je propovjednik.

Zaključujući propovijed ređenika je potaknuo da bude navjestitelj Radosne vijesti o otajstvu spasenja. To je okvir u kojemu bi trebala djelovati Crkva u cjelini. Također, cijeloj Crkvi upućen je poziv na duhovnu budnost bez koje se ne mogu prepoznati znakovi Božje prisutnosti u svijetu i očekivanja koja Gospodin ima od svih nas zajedno i svakog pojedinačno, rekao je mons. dr. Devčić.

Na kraju mise, čestitajući vlč. Ivanu Devčiću, riječki nadbiskup je otkrio kako je ređenik u rodnome Krasnom upravo svome stricu, nadbiskupu Devčiću prvom rekao da želi biti svećenik. Tijekom studiranja i boravka u sjemeništu bio je uzoran i predan svećenički kandidat, kazao je mons. dr. Devčić.

Vlč. Ivan Devčić na kraju je izrekao zahvalu Bogu na pozivu, roditeljima na daru života te rodbini, odgajateljima i svima koji su ga pratili na putu formacije. Okupljene je potaknuo na molitvu da preuzmu odgovornost i mole ne samo za svećeničke kandidate, nego i sve svećenike da ustraju na tom putu. Na kraju, prigodnu riječ uputio je bivši rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci vlč. dr. Mario Tomljanović koji je ređenika duhovno pratio i prije nego je on ušao u sjemenište. Apostrofirajući Silvija Strahimira Kranjčevića i njegove stihove: “Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati!”, vlč. Devčiću je poručio da mu ideal u svakom trenutku bude Krist. On neka ti bude uzor Dobrog Pastira, kazao je vlč. dr. Tomljanović.