Vijesti

Zaređena trojica novih đakona

 

Riječki nadbiskup Ivan Devčić zaredio je 4. listopada u katedrali sv. Vida trojicu đakona. Tomislav Nikolić, Luka Klarica i Hrvoje Mandić novi su đakoni Riječke nadbiskupije koji su ovim činom zakoračili u klerički stalež i pripremaju se za svećeništvo. Posljednja dvojica članovi su kanonski priznatog javnog vjerničkog društva ‘Omnia Deo’ koje je Riječkoj nadbiskupiji već podarilo više svećenika i časnih sestara.

„Velike su potrebe pred nama, ali također i velika radost i nada“, rekao je nadbiskup na početku euharistijskog slavlja u riječkoj prvostolnici i zahvalio kandidatima na njihovoj odluci da svoj život posvete Bogu, te njihovim obiteljima i odgojiteljima koji su ih na tom putu podržali. U propovijedi ih je podsjetio na specifičnosti đakonske službe i zadaće koje ih očekuju. Svoju će službu vršiti krsteći djecu, čuvajući euharistiju i dijeleći pričest, blagoslivljajući mladence kod sakramenta ženidbe, dajući popudbinu umirućima, tumačeći Sveto pismo, podučavajući u vjeri, dijeleći sakramentale, vodeći sprovode i slaveći liturgiju časova. „Naravno, za izvršavanje svega toga neophodno je njegovati zdrav sakramentalni život i tražiti molitvenu i svaku drugu pomoć od vjerničke zajednice.“ Podsjetio ih je da su pozvani činiti tjelesna i duhovna djela milosrđa, što podrazumijeva karitativno djelovanje i svjedočenje Božje riječi. Sve to pozvani su činiti odgovarajući na potrebe vremena i svijeta u kojem žive. „Uočit ćemo da je Crkva u nekim krajevima svijeta i danas progonjena, dok se u drugim, tradicionalno kršćanskim, suočava s pojavom velike ravnodušnosti prema njoj i njezinoj poruci. S tom ćemo se pojavom u buduće sve više susretati, a to znači i sa sve većim distanciranjem od Crkve i njezina nauka. Naravno, ni progonstva, otvorena ili prikrivena, neće nikada prestati. Ali to nas ne smije obeshrabriti nego, naprotiv, potaknuti na čvršće oslanjanje na Gospodina“, rekao je nadbiskup Devčić. „Zbog toga, dragi Hrvoje, Luka i Tomislave, kao đakoni, a doskora i kao svećenici, dužni ste Božju riječ ljudima naviještati na način da u njoj mogu prepoznati odgovore na svoja životna pitanja i Božji poziv na obraćenje, koje je pretpostavka za ulazak u vječno zajedništvo s Njime i sa svima svetima.“

Na kraju mise ređenicima i okupljenima obratio se i utemeljitelj Omnia Deo don Josip Radić, te ih, zahvalivši Bogu ohrabrio na njihovom putu i pozvao na molitvu. „Molimo da oni budu potpuno odani, vjerni i predani Bogu. To će biti blagoslov njima, ali i njihovim obiteljima, zajednici i mnogima u Crkvi i onima koji to nisu, ali će možda postati“, rekao je don Radić. Ređenici su zahvalili Bogu i svima koji su ih pratili na svećeničkom putu te istaknuli kako zahvaljivati žele svojim životom.